Εισαγωγές στις ψυχιατρικές μονάδες βραχείας νοσηλείας

Περισσότερες από τις μισές μετά από εισαγγελική παραγγελία

Το 60% των εισαγωγών στις ψυχιατρικές μονάδες βραχείας νοσηλείας οξέων περιστατικών, γίνονται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία στη χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 5%.

Το πλήθος των εισαγγελικών παραγγελιών καταδεικνύει τη δυσκολία εισαγωγής λόγω έλλειψης κλινών, την έλλειψη προνοιακών δομών για την υποδοχή ασθενών (αυτιστικοί, Αλτζχάϊμερ, χρήστες ναρκωτικών, αλκοολικοί, άστεγοι κ.λπ.), την έλλειψη χώρων φύλαξης και νοσηλείας κρατούμενων του αρθρ. 69 του Ποινικού Κώδικα (αποδεδειγμένα κακοποιοί φυλάσσονται από μία νοσηλεύτρια, το 1/7 των νοσηλευόμενων ασθενών είναι της κατηγορίας των κρατουμένων του αρθρ. 69. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί Ειδικό Τμήμα).

Επιπλέον, οι μισοί ασθενείς που εισάγονται στις μονάδες είναι επανεισαγωγές και το 30% των κρεβατιών καλύπτουν ασθενείς με νέα χρόνια νοσήματα που νοσηλεύονται για μήνες ή έτη, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το συγγενικό περιβάλλον, ούτε μονάδες ή ξενώνες για να τους υποδεχτούν.

Παράλληλα, 2.000 χρόνιοι ασθενείς, εκ των οποίων 1.000 στις δημόσιες μονάδες, περιμένουν εξωνοσοκομειακές δομές να τους υποδεχθούν. Λειτουργούν περί τα 10 Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι ανάγκες είναι για 50.

Έξι έχουν συσταθεί όμως δεν λειτουργούν, επειδή δεν προκηρύσσονται οι θέσεις προσωπικού. Οι ανάγκες σε ψυχιατρικούς τομείς στα νοσοκομεία είναι 35 και λειτουργούν 8 (λιγότεροι κατά τρεις από το 2004).

Τα παραπάνω τόνισαν χθες οι εκπρόσωποι ψυχικής υγείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε διημερίδα που διοργανώνει η ομοσπονδία με το σωματείο εργαζομένων ψυχιατρικού νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στη διημερίδα έγινε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Κοινοτικού Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και ίσων ευκαιριών. Vl. Spidla, ο οποίος έθεσε υπό επιτήρηση τις ελληνικές αρχές για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης έως το 2015 της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Κατά την ίδια επίσκεψη είχαν συμφωνηθεί προσλήψεις προσωπικού και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών.