Εισαγγελέας για τις άδειες αξονικών τομογράφων

 

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει το καθεστώς χορήγησης αδειών για την αγορά αξονικών τομογράφων, με επίκεντρο την απόφαση του υπουργείου Υγείας που καταγγέλλεται ότι πριμοδοτεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων.

 

Οι 3 από τους 4 τομογράφους νέας γενιάς βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών

Την εντολή για τη διενέργεια έρευνας έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς επικαλούμενος καταγγελίες, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το σύστημα που ισχύει σήμερα ως προς τα κριτήρια εξασφάλισης αδειών για την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας είναι διάτρητο και ευνοεί τους ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του ΕΣΥ, λυμαίνονται τον χώρο.

Ο κ. Σανιδάς, στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Αθανασίου ζητεί να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της απάτης και της ψευδούς βεβαίωσης και να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Ηδη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Δέσποινα Βερροίου, στην οποία ανατέθηκε η προκαταρκτική εξέταση, έχει αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και την εξέταση μαρτύρων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από τη διαδικασία χορήγησης αδειών ευνοείται σκανδαλωδώς ο ιδιωτικός τομέας με συνέπεια την αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου. Σήμερα οι 3 από τους 4 τομογράφους νέας γενιάς βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, ενώ το ετήσιο κόστος των εξετάσεων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από τα Ταμεία.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, η απόφαση του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάιο, ανάβει το πράσινο φως σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να εξοπλιστούν με σύγχρονους αξονικούς τομογράφους κατά παράβαση των πληθυσμιακών κριτηρίων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφευχθεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση των πολιτών από την ακτινοβολία. Ετσι, για κάθε 50.000 κατοίκους αντιστοιχεί ένας αξονικός τομογράφος, ενώ για τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί ένας τομογράφος για κάθε 100.000 κατοίκους. Η υπουργική απόφαση εξαιρεί από το πλαφόν αυτό «τα μηχανήματα που υφίστανται ή και θα προστεθούν σε ΝΠΔΔ, θεραπευτήρια του ΙΚΑ και ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», με συνέπεια τα ιδιωτικά κέντρα να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες άδειες, αφού δεν προσμετρώνται οι 80 τομογράφοι των δημόσιων νοσοκομείων.

* Με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, με εντολή του ίδιου του υπουργού η κεντρική διοίκηση του υπουργείου διεξάγει έρευνα για τα τελευταία πέντε χρόνια, «για το πώς έχουν εκδοθεί οι άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Αυτό έγινε με καταγγελίες που είχαν φτάσει ήδη στο υπουργείο και η δικαστική συνδρομή θα είναι “αρωγός” μας». Η έρευνα του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.