Είσοδος ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα

«Παράθυρο» για ενεργοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα ανοίγει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την κάλυψη 300.000 ανέργων. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα προσφέρουν παροχές πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με το κόστος -που υπολογίζεται σε 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως- να καλύπτεται από το υπ. Εργασίας.

Τη συνέργεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης πρότεινε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι «Financial Times» στην Αθήνα. Ωστόσο η πρόταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, που εκτιμούν πως ανοίγει κερκόπορτα για να μπουν ιδιωτικές εταιρείες στην κοινωνική ασφάλιση.


Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη

Μιλώντας στο συνέδριο η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ τον μήνα». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο».

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει σε πρώτη φάση την κάλυψη 300.000 ανέργων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν δικαιούνται παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μακροχρόνια ανέργους που δεν εισπράττουν πλέον το επίδομα και για ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κρίσης έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Διαγωνισμός

Στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνει διαγωνισμός για να αποφασιστεί ποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και μεικτά σχήματα, που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία μεγάλων νοσοκομείων με διαγνωστικά κέντρα.

Ουσιαστικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να καταθέσουν πρόταση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα 300.000 άτομα που θα μπουν στο πρόγραμμα. Στην πρόταση θα αναφέρουν τις παροχές που θα καλύπτουν και το κόστος για κάθε άτομα, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε ευρώ (ποσό που θα καλυφθεί από το κράτος).

Στη συνέχεια θα επιλεγεί από το υπουργείο η πιο συμφέρουσα προσφορά, με στόχο από τη νέα χρονιά να ξεκινήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στην ασφαλιστική κάλυψη όσων δεν έχουν δουλειά, με δεδομένο πως το 2011 αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας (με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ να εκτιμά πως ένα εκατομμύριο άτομα θα αναζητούν μία θέση εργασίας).

Πρόσκληση διαλόγου

Ανοικτή η ατζέντα Κατσέλη

Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο πρόγραμμα «περπατήσει» και τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες. Για παράδειγμα σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να καλυφθούν όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ώστε να εξασφαλίσουν συμπληρωματικές παροχές.

Σημειώνεται πως η υπουργός Εργασίας απηύθυνε στις ασφαλιστικές εταιρείες ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία και σε μία σειρά άλλων θεμάτων. Μεταξύ άλλων πρότεινε την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάλογος και παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές εταιρείες και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους των δαπανών υγείας (π.χ. στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

Επιφυλακτικοί οι συνδικαλιστές

Αμφισβητείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για την ενεργοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, καθώς εκτιμούν πως αμφισβητείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ Αττικής και Νήσων, Νίκος Χατζόπουλος, εκφράζει την αντίθεσή του στην ανάμειξη ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, όπως επισημαίνει, «κάτι τέτοιο αλλοιώνει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Φώτης Παπαδόπουλος, σημειώνει πως «είναι αδιανόητο να προτείνονται τέτοιου είδους λύσεις.

Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των ανέργων, αλλά κινείται και σε λάθος κατεύθυνση. Ουσιαστικά αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Θ. Τσιακανίκας

Δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα

«Η πρόταση της υπουργού Εργασίας για συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι προσχηματική. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα «παράθυρο» για να μπουν οι ιδιωτικές εταιρείες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να παρέχει το κράτος. Σε καμία περίπτωση αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως η κοινωνική ασφάλιση θα παραχωρήσει σημαντικό έδαφος στην ιδιωτική ασφάλιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και τα Ταμεία».

* Ο Θανάσης Τσιακανίκας είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)