Εκαναν τσεκ απ ακόμα και οι νεκροί

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη λεηλασία των Ταμείων από κυκλώματα έφεραν στο φως έλεγχοι του ΟΓΑ τους τελευταίους 4 μήνες

Ακόμη και νεκροί εμφανίζονται να… κάνουν ιατρικές εξετάσεις, αποδεικνύοντας τις διαστάσεις που έχει πάρει η λεηλασία των Ταμείων από κυκλώματα επιτηδείων. Από ελέγχους που έκανε ο ΟΓΑ τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήρθαν στο φως χαρακτηριστικές περιπτώσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα από τους ελέγχους προέκυψε πως:

  • Ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας υποβάλλει ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων. Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν:
  • Ασφαλισμένοι που φέρονται να πραγματοποιούν εξετάσεις ενώ έχουν ήδη αποβιώσει.
  • Παραπεμπτικά για διενέργεια εξετάσεων που φέρουν ημερομηνίες έκδοσης μεταγενέστερες της πραγματοποίησής τους.
  • Εξετάσεις που, ενώ πραγματοποιήθηκαν ένα μήνα μετά την έκδοση του σχετικού παραπεμπτικού, χαρακτηρίζονται ως επείγουσες. Στόχος είναι να καταστρατηγηθεί το μηνιαίο όριο (πλαφόν) που έχει καθορισθεί από τη διοίκηση του ΟΓΑ.
  • Αντιπρόσωποι εταιρειών κυκλοφορούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Μακεδονίας και αναλαμβάνουν τη χορήγηση των πανάκριβων υλικών υγρού οξυγόνου με διαδικασίες ανεπίτρεπτες κατά την ιατρική δεοντολογία και εμφανίζοντας κερδοσκοπικές συμπεριφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν, οι ασφαλισμένοι είχαν άγνοια τόσο για την υποβολή εκ μέρους τους των σχετικών αιτήσεων όσο και για την έκδοση πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων με εξειδικευμένες για την περίπτωση ιατρικές εξετάσεις (τιμές αερίων αίματος σε ηρεμία και κόπωση, κ.τ.λ.).

Ερευνα

Ο διοικητής του ΟΓΑ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αναζήτηση ευθυνών και την επιβολή κυρώσεων. Σημειώνεται πως το τελευταίο δίμηνο εκδόθηκαν από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια καταδικαστικές αποφάσεις κατά φυσικών προσώπων που διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος του ΟΓΑ σε Λάρισα, Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαϊα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πάτρα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών για παράνομη συνταγογράφηση στον ΟΓΑ και το ΤΕΒΕ επέβαλε στους εμπλεκομένους συνολική ποινή 34 ετών. Δύο από τις περιπτώσεις που εκδικάστηκαν αφορούν μη νόμιμη χορήγηση ιατρικών ειδών, ενώ η τρίτη παράνομες πράξεις (πλαστογραφία, δωροδοκία κ.ά.) που σχετίζονται με την υπαγωγή αλλοδαπών στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Σημειώνεται πως στο σύνολο των Ταμείων μέσα σε 8 χρόνια οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη (νοσοκομειακή, φαρμακευτική, ιατρική περίθαλψη κ.ά.) αυξήθηκαν κατά 154%. Συγκεκριμένα το 2000 διαμορφώνονταν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να εκτοξευτούν στα 8,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από κάθε λογική είναι η αύξηση στις δαπάνες για τα φάρμακα, καθώς το 2000 τα Ταμεία διέθεταν 943 εκατομμύρια ευρώ και φέτος εκτιμάται πως θα χρειαστούν πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ