Εκατομμύρια ευρώ «χάθηκαν» από συμβάσεις του ΟΠΑΔ

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Αλόγιστη σπατάλη στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων και στις ιατρικές εξετάσεις, καθώς και κακοδιαχείριση, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τον Οργανισμό Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) διαπιστώνει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές εστάλη στον εισαγγελέα εφετών για αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε 22 γιατρούς και ελεγκτές και πέντε διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς προέκυψαν υπερκοστολογήσεις σε συνταγογραφήσεις και ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς και ιατρικές κλινικές, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν ήταν καν συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για το 2009 υπήρξαν τεράστιες δαπάνες σε συμβεβλημένους φαρμακοποιούς της Αν. Αττικής, αυξημένες κατά 57,11%.

Από 34.755.751 ευρώ το 2008 αυξήθηκαν σε 41.991.086 ευρώ το 2009. Ενώ από 1/1 έως 12/2/2010, μόνο στην Ανατ. Αττική οι δαπάνες στους φαρμακοποιούς ξεπερνούν τα οκτώ εκατ. ευρώ (8.082.018,85)!

Κατά τη διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν ακόμη καταβολές περίπου 18 εκατ. ευρώ σε γενική κλινική, η οποία δεν έχει συνάψει σύμβαση «εσωτερικών ασθενών» με την υπηρεσία Ασφάλισης του Ταμείου της Αν. Αθήνας, ενώ εντοπίστηκαν αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση της ηλεκτρονικής καταγραφής και του ελέγχου των επισκέψεων το 2005. Αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης είναι να μην έχει αναπτυχθεί ακόμη η βάση δεδομένων για τον έλεγχο της συχνότητας συνταγογράφησης και της πραγματοποίησης ιατρικών πράξεων και επισκέψεων ανά ασφαλισμένο, γεγονός που έχει ως συνέπεια να καταβάλει ιδιαίτερα υψηλά ποσά το ταμείο χωρίς τη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων.

«Μαύρη τρύπα»

Οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για «μαύρη τρύπα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα των ερευνών είναι κοινά για όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού (Αθήνα, Πειραιά και Ανατ. Αττική). Αναλυτικά αναφέρουν ότι ο έλεγχος των στοιχείων που περιέχονται στις ιατρικές εντολές και επισκέψεις είναι ελλιπής, ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις με ανύπαρκτο ή λανθασμένο μητρώο ασφαλισμένων, με υπογραφή ελεγκτή ιατρού μεταγενέστερη της πραγματοποίησης της εξέτασης, με διαφορετικές υπογραφές των ιδίων ασφαλισμένων και ανακολουθία στον αύξοντα αριθμό των σελίδων του βιβλιαρίου. Ακόμη και ανύπαρκτα βιβλιάρια ασθενείας. Ασφαλισμένοι, κάτοικοι επαρχίας, πραγματοποίησαν μικροβιολογικές εξετάσεις σε Διαγνωστικό Κέντρο της Αθήνας την ίδια ημέρα της συνταγογράφησης από γιατρό της επαρχίας και θεώρησης από ελεγκτή της επαρχίας. Γιατρός συνεργαζόταν με το Δημόσιο με… δύο ειδικότητες από το 1998 έως και το 2002. Ως φυσίατρος με σύμβαση στο Δημόσιο και ως παθολόγος στο ΙΚΑ!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προέβη σε περικοπές δαπανών κατά 50%, καμία αντίρρηση δεν διατυπώθηκε από τους δικαιούχους (συμβεβλημένους ιατρούς ή διαγνωστικά κέντρα). Παραδόξως υπήρξε αποδοχή των περικοπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Εργαστήριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που τον Δεκέμβριο 2007 υπέβαλε προς εκκαθάριση 96.439,60 ευρώ, η υπηρεσία δεν προέβη σε καμία περικοπή, απέστειλε τους λογαριασμούς στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία μετά τον έλεγχο έστειλε εντάλματα πληρωμής μόνο 1.160,30 ευρώ. Οι εντολές που περιεκόπησαν λείπουν από τον φάκελο που τηρείται στην υπηρεσία του Οργανισμού.