ΕΚΑΒ: Νοσοκομειακοί και στρατιωτικοί γιατροί στηλιτεύουν τα «γαλάζια» μπαλώματα

Επικίνδυνα τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας Υγείας, με την κυβέρνηση να επιμένει να παρουσιάζει ως θετικά τα μπαλώματα που ετοιμάζει στο ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες.

Οι αντιδράσεις στις επικίνδυνες προχειρότητες από πλευράς Μαξίμου έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και είναι σφοδρές, ενώ, σήμερα, ήρθε και η καταγγελία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η ΟΕΝΓΕ, σε ανακοίνωσή της, κατακεραυνώνει τις «γαλάζιες» αποφάσεις και με αφορμή τις καταγγελίες για ανεκπαίδευτους στρατιωτικούς στο Λεωνίδιο, επισημαίνει ότι το «πάμε και όπου βγει» γυρίζει τη χώρα αρκετές δεκαετίες πίσω.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι επικίνδυνες αυτές πρακτικές αποτελούν το μοντέλο που αναμένεται να γενικευθεί πανελλαδικά, ενώ η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η «ταχύρυθμη υγειονομική εκπαίδευση» είναι ανύπαρκτη.

Τέλος επισημαίνουν ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται και μια απαράδεκτη μετακύλιση ευθυνών τόσο στους νέους γιατρούς όσο και στους νέους στρατιωτικούς.

Η ανακοίνωση

Οι συνάδελφοι υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί γιατροί) που υπηρετούν στο ΚΥ Λεωνιδίου καταγγέλλουν πως στις 13/7/23 παρουσιάστηκαν να αναλάβουν (κατόπιν σχετικής διαταγής που έλαβαν) ως οδηγοί ασθενοφόρων τρεις στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας χωρίς καμία απολύτως υγειονομική εκπαίδευση και χωρίς καν εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για διακομιδή επείγοντος περιστατικού από την περιοχή προς το ΚΥ Λεωνιδίου ή για διακομιδή επείγοντος περιστατικού από το ΚΥ Λεωνιδίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης (διαδρομή που όταν οδηγεί έμπειρος οδηγός ασθενοφόρου διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα σε επικίνδυνο δρόμο) θα επιφορτίζονται ένας στρατιωτικός – οδηγός χωρίς καμία υγειονομική εκπαίδευση διασώστη και ένας αγροτικός γιατρός που είναι νέος πτυχιούχος ιατρικής πριν την ειδικότητα. Υπενθυμίζεται εδώ πως όταν το πλήρωμα ασθενοφόρου είναι δυο άτομα (οδηγός και υγειονομικός) τότε αναγκαστικά και αυτονόητα ο οδηγός πρέπει να παίζει τον ρόλο του βοηθού διασώστη άρα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση. Το ανησυχητικό είναι πως μάλλον πρόκειται για “μοντέλο” που θα γενικευθεί πανελλαδικά σε όλα τα ασθενοφόρα των ΚΥ. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πρόσφατες σχετικές καταγγελίες μας που αφορούσαν την επικίνδυνη κυβερνητική τακτική κάλυψης κενών στο ΕΚΑΒ με προσωπικό από στρατό, πυροσβεστική ή ΟΤΑ χωρίς υγειονομική εκπαίδευση. Μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει πως η επικίνδυνη αυτή τακτική επεκτείνεται εκτός από το ΕΚΑΒ και στα ασθενοφόρα των ΚΥ και επίσης πως η “ταχύρρυθμη υγειονομική εκπαίδευση μιας εβδομάδας” που ανέφερε προπαγανδιστικά η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι τελείως ανύπαρκτη. Τέλος εκτός από το κύριο (τους κινδύνους για τους ασθενείς) υπάρχει και μια απαράδεκτη μετακύλιση  ευθυνών τόσο στους νέους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους όσο και στους νέους στρατιωτικούς που αναγκαστικά εκτελούν διαταγές, ευθυνών που δεν τους αναλογούν : αν συμβεί  οτιδήποτε θα φταίνε ο νέος γιατρός που κάνει το αγροτικό του και ο στρατιωτικός που αναγκάστηκε να ανέβει σε ασθενοφόρο κατόπιν διαταγής χωρίς καμία υγειονομική εκπαίδευση αλλά ούτε καν εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου.

Αρκετά με τις επικίνδυνες  «προχειρότητες» , αρκετά με το “πάμε κι όπου βγει” που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

  • Να στελεχωθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα των ΚΥ με πιστοποιημένους διασώστες και με εκπαιδευμένους οδηγούς – βοηθούς διασώστες
  • Να πάψει επιτέλους η πολιτεία να θεωρεί τους νέους αγροτικούς γιατρούς “αναλώσιμα πολυεργαλεία για όλες τις δουλειές” (να μετακινούνται αναγκαστικά για να εφημερεύουν μόνοι τους σε ΤΕΠ νοσοκομείων εγκαταλείποντας τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία, να κάνουν μόνοι τους διακομιδές με ασθενοφόρα κλπ)
  • Να προσληφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι τρεις εκπαιδευμένοι διασώστες που ζουν στην περιοχή της  Νότιας Κυνουρίας και έχουν υποβάλει αίτηση να προσληφθούν αλλά η υγειονομική περιφέρεια αγνοεί πλήρως το αίτημα τους.

Δηλώνουμε πως θα αξιοποιήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να προστατεύσουμε τους ασθενείς και τους νέους συναδέλφους

Υπενθυμίζεται ότι φορείς όμως η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αλλά και η ΠΟΜΕΝΣ των στρατιωτικών έχουν χτυπήσει καμπανάκι για τα μπαλώματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν στοχεύουν στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, αλλά ανοίγουν τον δρόμο για μόνιμη είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Προπαγανδιστικά ρεπορτάζ και υποσχέσεις Μαρινάκη

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει ένας κύκλος ρεπορτάζ στον φιλοκυβερνητικό Τύπο προπαγανδίζοντας την αποστολή μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ σε νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος) προκειμένου να συνδράμουν άμεσα σε περιστατικά.

Όπως αναμενόταν, αυτή ήταν και η… καλύτερη πάσα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε σήμερα ειδική αναφορά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε, ακόμη, για τρεις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε τρεις εβδομάδες:

  1. Εκατόν ενενήντα ένα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
  2. Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) ήδη έχουν φτάσει μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.
  3. Αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.

Σημειώνεται, πάντως, ότι, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης οι 250 προσλήψεις έχουν διετή θητεία και δεν αποτελούν μόνιμο μέτρο. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απαιτούνται 1.200 προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας.