Eκκληση και απαίτηση καρκινοπαθών

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

«Να σταματήσει αυτή η δίνη των πληροφοριών που παρασύρει στην καταστροφή μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανήμπορων να αντισταθούν» παρακαλεί απεγνωσμένα σε σχέση με την υπόθεση του αφεψήματος από φύλλα ελιάς, ο σύλλογος καρκινοπαθών Αθηνών-Περαιώς. Με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εγκληματικό το γεγονός ότι η πολιτεία επιτρέπει να εμφανίζονται στα ΜΜΕ άνθρωποι, «ακόμα και επιστήμονες που διατυμπανίζουν ότι η ελιά είναι το φάρμακο για τον καρκίνο» και ζητεί από τους ανθρώπους των ΜΜΕ, να σκεφτούν βαθιά την αγωνία ενός ανθρώπου που υποφέρει από καρκίνο. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση προς τους «συνασθενείς» να μην παρασύρονται και να φερθούν με λογική και σύνεση σε ό,τι έχει σχέση με τη ζωή τους.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Ζωή Μπαζού, μέλος του συλλόγου καρκινοπαθών, ο σύλλογος αναγκάστηκε να συντάξει τη σχετική ανακοίνωση εξαιτίας των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έλαβε η ιστορία των θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχουν οι ουσίες που βρίσκονται στα ελαιόφυλλα μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. «Ο σύλλογος δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα, ενώ ακόμα και μέλη μας που έχουν ιαθεί ρωτούσαν μήπως πρέπει να δοκιμάσουν τα φύλλα ελιάς» τονίζει. Χαρακτηριστικό της υστερίας με συχνά μοιραία αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι καταστήματα ηλεκτρικών προϊόντων ξεπούλησαν τα μίξερ που διέθεταν, καθώς η προτεινόμενη «συνταγή» προέβλεπε τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής.

«Να δοκιμάσω ή όχι; Θα γίνω καλά ή όχι;». Οταν η ερώτηση τίθεται από ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, τότε είναι φανερό ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε εκτός από το γεγονός ότι «δίνονται φρούδες ελπίδες στον άνθρωπο που υποφέρει σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά» μπορεί να κοστίσει και τη ζωή του.

«Εχουμε τρανταχτά παραδείγματα ασθενών που κουρασμένοι ίσως από τις δυνατές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες ή παρασυρόμενοι από επιτήδειους που μόνο το κέρδος έχουν στο μυαλό τους και όχι τον συνάνθρωπό τους, αφήνουν την κλασική ιατρική και ακολουθούν την παραϊατρική. Το αποτέλεσμα είναι Θάνατος» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο να πιστεύουμε στην εποχή μας ότι ένα απλό αφέψημα ή η χρήση ενός βοτάνου μπορεί να γιατρέψει οποιαδήποτε αρρώστια». Και όλα αυτά όταν η πρόοδος της ιατρικής έχει σημειώσει άλματα.

«Γνωρίζουμε ήδη εδώ και χρόνια πως εφαρμόζοντας την κλασική ιατρική και ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συμβουλές των γιατρών μας εμείς οι καρκινοπαθείς ζούμε και έχουμε μετατρέψει τον καρκίνο σε μία χρόνια ασθένεια» υπογραμμίζουν τα μέλη του συλλόγου. Υψώνοντας τη φωνή τους, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει να υποφέρεις από καρκίνο και να σου δίνουν ψεύτικες ή και επικίνδυνες ελπίδες φωνάζουν μέσω του συλλόγου τους «όχι στους κομπογιαννίτες, τους εμπόρους της ελπίδας» και παρακαλούν όσους υποφέρουν να μην ενδώσουν και να φερθούν με λογική και σύνεση σε ότι έχει να κάνει με τη ζωή τους. Ο σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ. Ε. Φ. Ι.» Αθηνών Πειραιών λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και έχει στόχο τη στήριξη και την αλληλοβοήθεια των ασθενών με καρκίνο.