Εκκληση υπουργείου προς τους επαγγελματίες Υγείας

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εξι ημέρες απομένουν από την επίσημη έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έναντι της νέας γρίπης στη χώρα μας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας αφ’ ενός να εμβολιαστούν, αφ’ ετέρου να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τις φοβίες τους έναντι του πανδημικού εμβολίου. Οι ειδικοί γιατροί υπολογίζουν ότι έως σήμερα έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα 2%-3% των κατοίκων της χώρας μας, ενώ πιθανολογούν –με βάση διεθνή δεδομένα– ότι επιπλέον 20% του πληθυσμού έχει «περάσει» τη νέα γρίπη χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα. Διευκρινίζουν δε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο για όσους έχουν περάσει τη νέα γρίπη.

Χθες, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσαν το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό προτρέποντας τους πολίτες –και κυρίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού– να εμβολιαστούν. Οπως χαρακτηριστικά είπαν, «κανένα σχέδιο, όσο καλό κι αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει στην πράξη εάν δεν πεισθεί ο κόσμος ότι πρέπει να εμβολιασθεί». Οπως εξήγησαν η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου, στόχοι του εμβολιασμού είναι αφ’ ενός να υπάρξει μία «ασπίδα» κατά της εύκολης μετάδοσης της γρίπης, αφ’ ετέρου να προστατευθεί η υγεία του εμβολιαζόμενου. Σύμφωνα με το σχέδιο, στις 16 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας (σήμερα θα γίνει πιλοτική εφαρμογή του εμβολιασμού σε 28 μεγάλα νοσοκομεία), ενώ στις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ειδικές ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα τα άτομα υψηλού κινδύνου, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Ως άτομα υψηλού κινδύνου ορίζονται όσοι έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, χρόνια μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυοι, τα παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη και τα παιδιά των ειδικών σχολείων.

Την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγιών ατόμων ηλικίας από 18 έως 49 ετών καθώς και όσων απασχολούνται σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Εξι ημέρες μετά, στις 7 Δεκεμβρίου 2009, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά και έφηβοι ηλικίας 4 έως 17 ετών, καθώς και τα υγιή άτομα άνω των 50 ετών.

Γραμμή ενημέρωσης

Στα νοσοκομεία θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες Υγείας, οι αιμοδότες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται στα νοσοκομεία. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιαστεί στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΙΚΑ και σε κέντρα εμβολιασμού των νομαρχιών. Κατά την περίοδο του εμβολιασμού, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα κέντρα εμβολιασμού της περιοχής τους από την τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λίγο νωρίτερα, είχε λάβει χώρα συνεδρίαση του διατομεακού συντονιστικού οργάνου υλοποίησης και παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της γρίπης, με τη συμμετοχή του υφυπουργών των συναρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του τομέα Υγείας.