Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων

Με την εφαρμογή της νέας Ιατρικής Νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο με το νόμο 4512/18 μετά από εισήγηση των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ, αντικαταστάθηκαν οι Μεταξικές διατάξεις και τα Βασιλικά Διατάγματα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.


Έτσι, ανάμεσα στις άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα οι εκλογές σε όλους του Ιατρικούς Συλλόγους να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα την ίδια μέρα, δηλαδή την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και να αφορούν στην ανάδειξη ΔΣ, εκλεκτόρων στον ΠΙΣ καθώς και Πειθαρχικών Συμβουλίων και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Κατ΄ εξαίρεση μόνον ορισμένοι Σύλλογοι της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν εκλογές στις 14 Οκτωβρίου λόγω του Παμπελοπονησιακού Συνεδρίου.


Παρά τις επικρίσεις που δικαιολογημένα ακούγονται, οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι οι μοναδικοί φορείς που μπορούν να εκπροσωπήσουν την ιατρική κοινότητα στο σύνολό της, αμβλύνοντας κλαδικές εντάσεις και αναδεικνύοντας κοινά επαγγελματικά συμφέροντα και επιδιώξεις.


Στα δύσκολα χρόνια που βίωσε η χώρα, οι γιατροί και οι Ιατρικοί Σύλλογοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Όμως τελευταία διαφαίνεται πως υπάρχουν ελπίδες η ιατρική κοινότητα να ανακτήσει σταδιακά το κύρος της.


Βεβαίως το «νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο» που επικρατεί σε ορισμένους Ιατρικούς Συλλόγους, θα αποπειραθεί με μικροπολιτική –και συχνά προσωπική- σκοπιμότητα να ακυρώσει κάθε θετική ενέργεια, πολλές φορές με απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Η σθεναρή και τεκμηριωμένη στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι συνάδελφοι μπορεί να θέσει στο περιθώριο αυτές τις «ασύμμετρες» αντιδράσεις που δεν εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα της πλειονότητας των γιατρών της χώρας.