Εκπαίδευση για την υγεία στο χώρο εργασίας

Ιφιγενεια Διαμαντη

Στην Ελλάδα, τα θέματα που άπτονται της υγείας στον χώρο εργασίας βρίσκονται -προς το παρόν- σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί εργασίας είναι μετρημένοι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χρ. Κουρούση, ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. «Η ειδικότητά τους καλύπτεται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ενώ δεν υφίσταται σχετική παιδεία για τον χώρο εργασίας». Οι δε επαγγελματικές ασθένειες καταγράφονται από τους ασφαλιστικούς, και όχι από κάποιον εξειδικευμένο φορέα.

Με αυτό ως δεδομένο, είναι αξιόλογη η πρωτοβουλία του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την προαγωγή υγείας στον εργασιακό χώρο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, που παρουσιάστηκε χθες. Σήμερα, μάλιστα, ξεκινά σεμινάριο που απευθύνεται σε ειδικούς της υγείας, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει υλικό που οι τελευταίοι θα αξιοποιήσουν για να το εφαρμόσουν σε περιβάλλοντα εργασίας. Πρόκειται για το HPROWomen, με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Αθηνά Λινού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συντονίζει το πρόγραμμα που χρηματοδοτούν η Ε.Ε, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Συνεργάζονται το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας στον Εργασιακό Χώρο, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δρέσδης, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Εράσμους, το Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας της Ισπανίας, το London School of Economics και η Ιατρική Σχολή της Σόφιας.

Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης αφορούν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, μυοσκελετικές παθήσεις, διατροφή και άσκηση, αλκοόλ, αναπαραγωγική υγεία, θηλασμό, προσυμπτωματικό έλεγχο, ψυχική υγεία, κακοποίηση/παρενόχληση, λοιμώδη νοσήματα, μεθοδολογία προσέγγισης, εκτίμηση αναγκών και αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπαιδευόμενοι από δεκαπέντε χώρες.

«Οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να προσέχουν την υγεία τους στο χώρο εργασίας, καθώς ο τρόπος ζωής που υιοθετούν επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οικογενειών τους» τόνισε η κ. Λινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεγάλο ποσοστό -41%- υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών άνω των 18 ετών και η αύξηση εμφάνισης παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Οι ανάγκες των εργαζομένων γυναικών είναι διαφορετικές και μεγαλύτερες από εκείνες των ανδρών. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα μυοσκελετικές διαταραχές των άνω άκρων, σημειώνουν πιο υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων και απουσίας από τη δουλειά λόγω ασθένειας, ενώ καταγγέλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού.