Εκπαίδευση ιατρών για θέματα μεταναστών

Στους τρόπους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας και κατ’ επέκτασιν, διαχείρισης των προβλημάτων υγείας μεταναστών και προσφύγων (υπηκόων τρίτων χωρών) θα εκπαιδευθούν 800 μέλη ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού από μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας (Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Αρεταίειο, Παίδων «Αγία Σοφία» κ. ά.) και της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ). Το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί σε 26 σεμινάρια, συνδράμουν με την εμπειρία τους οι Γιατροί του Κόσμου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Διάσταση».

«Εχει σημασία να αρθούν τυχόν καχυποψίες που μπορεί να δημιουργούνται και τόσο το ιατρονοσηλευτικό όσο και το διοικητικό προσωπικό να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτών των ομάδων πληθυσμού. Για παράδειγμα, οι Μουσουλμάνοι, όταν μπαίνει το Ραμαζάνι, μπορεί να αρνηθούν να πάρουν χάπια που ίσως χρειάζεται, επειδή βρίσκονται σε αυστηρή νηστεία», εξήγησε χθες ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Ν. Κανάκης. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για πολλά θέματα «από το ισχύον στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο μέχρι την επιδημιολογία και τα ειδικά προβλήματα υγείας των μεταναστών», εξήγησε ο συντονιστής της επιστημονικής ομάδας Αγις Τερζίδης, παίρνοντας τον λόγο μετά την εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ενταξης του υπουργείου Εσωτερικών Αθανασία Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή της «Διάστασης» Γ. Παπαδημητρίου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010, χρηματοδοτείται κατά 25% από εθνικούς και κατά 75% από κοινοτικούς πόρους (συνολικά 253.000 ευρώ) και υλοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι συμμετέχοντες εντάσσονται στη διαδικασία μοριοδότησης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.