Εκπτώσεις στα αντικαπνιστικά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Αυξάνονται οι εξαιρέσεις τέσσερις ημέρες πριν από την εφαρμογή του νόμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗΤΡΑΤΣΑ

«Εκπτώσεις» στα μέτρα κατά του καπνίσματος κάνει το υπουργείο Υγείας, τέσσερις ημέρες πριν από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, εξαιρούνται προσωρινά του αντικαπνιστικού νόμου τα καζίνα και παραμένουν ανοικτά τα καπνιστήρια ή δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις δημόσιες υπηρεσίες που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα. Επίσης το «γυάλινο κλουβί» για τους καπνιστές στα μπουζούκια και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (άνω των 300 τ.μ.) αντικαθίσταται από διαχωριστικό ύψους δύο μέτρων.

Ειδικότερα, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις δημόσιες υπηρεσίες που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους μπορεί να διαμορφωθεί χώρος για καπνίζοντες εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους εργαζομένους και στον εργοδότη. Εξαιρούνται οι φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Στα καζίνα οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος θα καθοριστούν κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με τα υπουργεία Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, από την ερχόμενη Τετάρτη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κ.ά.) που λειτουργούν μέσα στα καζίνα θα απαγορεύεται το κάπνισμα και θα εφαρμόζονται οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν και για τα υπόλοιπα υγειονομικά καταστήματα. Το ίδιο ισχύει για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα.

Οσο για τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (άνω των 300 τ.μ.), όπως φαίνεται οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της νύχτας στα τηλεοπτικά παράθυρα… έπιασαν τόπο. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, ο χώρος καπνιζόντων, ο οποίος μπορεί να καλύπτει ως και το 40% του καταστήματος, θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων και να διαθέτει μηχανήματα εξαερισμού (π.χ., κουρτίνα αέρα), τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι ο καπνός δεν θα περνάει στους υπόλοιπους χώρους.

Πάντως, σύμφωνα με τις αλλαγές, ορίζεται ότι στους χώρους καπνιζόντων απαγορεύεται να εισέρχονται άτομα κάτω των 18 ετών ακόμη και αν συνοδεύονται από ενηλίκους.

Το πρόστιμο για τους ιδιώτες που καπνίζουν όπου απαγορεύεται, σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, κυμαίνεται από 50 ως 500 ευρώ, για τους υπευθύνους των καταστημάτων από 1.000 ευρώ ως (σε περίπτωση υποτροπής) και 2.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα και της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Γενικότερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους- τα οποία δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, ή ώσπου να αποκτήσουν την άδεια αυτή, υπάγονται από 1ης Ιουλίου 2009 στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ. οι οποίοι θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα πρέπει να τροποποιήσουν την άδεια λειτουργίας τους με αίτηση προς την αρμόδια αρχή και να αναρτήσουν στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες.

Σ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ. οι επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδόν ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ο οποίος πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα. Ο χώρος για τους καπνιστές θα πρέπει να έχει εμφανή επιγραφή στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού. Στο υπόλοιπο κατάστημα επιβάλλεται να αναρτηθούν επιγραφές για απαγόρευση του καπνίσματος. Οι εξωτερικοί χώροι τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και αν καλύπτονται από σκέπαστρο, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

«Η όλη πολιτική δεν κατευθύνεται επιθετικά προς τους καπνιστές. Κατευθύνεται επιθετικά προς το κάπνισμα» τόνισε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα που παίρνουμεπροστατεύουν και θωρακίζουν τη νέα γενιά. Στόχος μας, η δημιουργία μιας νέας γενιάς σε μια νέα εποχή όπου το κάπνισμα θα έχει περιοριστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Από την ερχόμενη Τετάρτη οι πολίτες θα μπορούν να καλούν τον αριθμό 1142 για να πληροφορηθούν τις διατάξεις του νόμου, αλλά και για να καταγγέλλουν τυχόν παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου- αφού έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους υπευθύνους των καταστημάτων. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, στο έργο των οποίων συνδράμουν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, η Δημοτική Αστυνομία και οι Επόπτες Υγείας των Νομαρχιών, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση των παραβάσεων, τον προσδιορισμό και τον καταλογισμό του προστίμου.