«Εκπτώσεις» στην Yγεία και στροφή στα δημόσια ιατρεία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Χειρουργός μείωσε το ποσό με το οποίο χρεώνει τις επισκέψεις στο ιδιωτικό του ιατρείο από 70 σε 50 ευρώ. Μικροβιολογικό εργαστήριο που απασχολούσε τρεις βοηθούς αναγκάστηκε να απολύσει τον ένα. Οδοντίατρος έκλεισε το ιατρείο του και «μετανάστευσε» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει πλήξει τα ιδιωτικά ιατρεία και τα μικρά διαγνωστικά κέντρα, που βλέπουν τους πολίτες να στρέφονται στις δημόσιες μονάδες ή να μεταθέτουν σε μελλοντικό χρόνο τακτικές εξετάσεις, κάνοντας «εκπτώσεις» στη φροντίδα για την υγεία τους.

Υποαπασχόληση

«Η εικόνα που μας μεταφέρουν τα μέλη μας είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σωτήρης Ρηγάκης και συνεχίζει, «όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η κίνηση των ιατρείων αφορά κυρίως σε ασφαλισμένους ταμείων, καθώς οι «ιδιωτικές επισκέψεις» έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Και μιλάμε για μαχόμενους γιατρούς της γειτονιάς που χρεώνουν με χαμηλές τιμές την κάθε επίσκεψη και δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδά τους». Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάκη, αυτή η κατάσταση οδηγεί στην αύξηση των υποαπασχολούμενων γιατρών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι -προ κρίσης- στην Αθήνα, ένας στους τέσσερις γιατρούς (25,2%) υποαπασχολείτο ή ήταν άνεργος, ποσοστό που σίγουρα θα αυξηθεί», σημειώνει. Παρόμοια εικόνα περιγράφει στην «Κ» ο γ. γ. της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος σημειώνει ότι το πρόβλημα «επιβίωσης» των ιδιωτών γιατρών εντείνεται περισσότερο και από τη «στάση πληρωμών» των ταμείων, που καθυστερούν ένα με δύο χρόνια να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πώς αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα οι ιδιώτες γιατροί; «Με το να μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα», απαντάει ο κ. Ελευθερίου. «Είναι ενδεικτικό ότι μικροβιολογικό εργαστήριο μείωσε στους δύο τους βοηθούς που απασχολούσε. Αλλοι επιλέγουν να επαναδιαπραγμευθούν το ενοίκιο του ιατρείου ή μειώνουν τον αριθμό των επισκέψεων του συνεργείου καθαρισμού. Επιπλέον, μειώνουν τις αμοιβές τους. Π. χ., παθολόγος χρέωνε 50 ευρώ την ιατρική επίσκεψη και μείωσε την αμοιβή του σε 40 ευρώ, χειρουργός από 70 ευρώ μείωσε την επίσκεψη σε 50 ευρώ».

Μείωση κόστους

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, οι πολίτες αντιδρούν στην οικονομική κρίση όχι μόνον αποφεύγοντας τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μειώνοντας τα έξοδα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για την υγεία τους. «Τη στιγμή που κάποιος έδινε ένα ποσό π. χ. 100 ευρώ στο μικροβιολογικό εργαστήριο για να κάνει ένα σύνολο εξετάσεων για το ετήσιο τσεκ-απ, τώρα επιλέγει να κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις (π. χ. σάκχαρο, ουρία, χοληστερόλη) για να μειώσει το κόστος».

Θύμα της οικονομικής κρίσης θα είναι, όπως φαίνεται, η στοματική υγεία των Ελλήνων, που ούτως ή άλλως δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιος Υφαντής, η σημερινή οικονομική συγκυρία έρχεται ως επισφράγισμα της κρίσης από την οποία μαστίζεται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Τα οδοντιατρεία δέχονται ως επί το πλείστον επισκέψεις για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, καθώς πλέον οι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πρόληψη. «Για να το πω πολύ απλά, οι πολίτες έρχονται σε εμάς όταν πονούν ή έχουν κάποια φλεγμονή. Αντίθετα, μειώνεται η ζήτηση για προσθετικές εργασίες, δηλαδή θεραπείες αποκατάστασης της έλλειψης δοντιών (γέφυρα, οδοντοστοιχία κ. ά.)». «Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι νέοι συνάδελφοι», σημειώνει ο κ. Υφαντής. «Αρκεί μόνο να σας πω ότι από τις αρχές του έτους έχουμε εκδώσει περί τα 100 πιστοποιητικά για μέλη μας που κλείνουν τα ιατρεία τους και φεύγουν στο εξωτερικό».