Εκστρατείες για το ΑΙDS

«E» 3/8

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

dkarag@pegasus.gr

Καλοκαιρινή εκστρατεία ενημέρωσης για το AIDS ξεκινούν οι αρμόδιοι επιστημονικοί και κρατικοί φορείς.

Επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS συνεχίζουν το προσεχές Σαββατοκύριακο τις παρεμβάσεις τους σε παραλίες του Ναυπλίου, της Χαλκιδικής και της Σερίφου. Θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό, μπλούζες και καπέλα με μηνύματα πρόληψης.

Ανάλογη εκστρατεία ξεκινά τις επόμενες ημέρες και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών. Στόχος των ειδικών είναι να φτάσουν τα μηνύματα σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και στη νεολαία, λόγω της εποχικής αύξησης των περιστασιακών σχέσεων.

Νέα κρούσματα

Η ένταση των προγραμμάτων ενημέρωσης κρίνεται απαραίτητη, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο ανησυχητικής αύξησης των νέων κρουσμάτων AIDS.

Από το 2000 ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Ελλάδα σημείωσε μείωση, η οποία συνεχίστηκε έως το 2002. Το 2003 και το 2004 καταγράφηκε μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2002.

Το 2005 παρατηρήθηκε, όμως, μια αξιοσημείωτη μεταβολή της αυξητικής τάσης, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανήλθε σε 50,4 και ήταν αυξημένος κατά 24,87% σε σχέση με το 2004.

Η αύξηση αυτή ήταν περίπου στο ίδιο ποσοστό και το 2006, και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην πρώτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDPC), η οποία εκδόθηκε πρόσφατα. Με τα στοιχεία του 2005 η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση, μεταξύ των 26 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δώσει στοιχεία.

Επιδείνωση

Πρόκειται σαφώς για επιδείνωση, καθώς στις αρχές της δεκαετίας η χώρα μας βρισκόταν πολύ χαμηλά στη συγκεκριμένη λίστα.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα συνεχίστηκε και το 2006, ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται για το 2007 και -εκτός απροόπτου- για το 2008.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 500 Ελληνες δηλώνονται κάθε χρόνο ως νέα κρούσματα AIDS, αριθμός ο οποίος -προς το παρόν- μας κατατάσσει αναλογικά ακριβώς στο μέσον της ευρωπαϊκής λίστας.

Τις χειρότερες θέσεις κατέχουν μακράν η Εσθονία με 467 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Πορτογαλία (251,1 κρούσματα) και το Ηνωμένο Βασίλειο (148,3). Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Σλοβακία, με μόλις 3,9 κρούσματα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 66,3 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.