Εκτακτη εισφορά για τη σωτηρία του ΤΠΔΥ

Αντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ στην πρόταση της διοίκησης

Με επιβολή έκτακτης εισφοράς προσπαθεί να βρει λύση στο τεράστιο οικονομικό άνοιγμα το Ταμείο Πρόνοιας των δημόσιων υπαλλήλων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου κατά την προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση φέρεται να αποφάσισε την επιβολή έκτακτης εισφοράς καθώς και σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσει έσοδα για την ικανοποίηση μέρους από τις 15.000 αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ που εκκρεμούν, λόγω του ελλείμματος που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Υστερα από εισήγηση του προέδρου του Ταμείου, κ. Θωμόπουλου, το Δ.Σ. φέρεται ότι αποφάσισε να υποβάλει την παρακράτηση του 50% ενός μισθού των εν ενεργεία υπαλλήλων στο Δημόσιο ως ελάχιστο μέτρο στήριξης στον φορέα.

Η παρακράτηση θα γίνει σε 36 μηνιαίες δόσεις, ενώ φέρεται ότι αποφασίστηκε και η αύξηση κατά 2% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν κάθε μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, αποφασίστηκε να σταματήσει η δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης και να ζητηθεί από το Δημόσιο η χρηματοδότηση με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ διαφώνησαν με την πρόταση του προέδρου και ζήτησαν την επανάληψη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αλλά χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του προέδρου έως αργά χθες το βράδυ. «Εάν όντως ελήφθη ανάλογη απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς, να ξέρουν ότι για μας είναι κήρυξη πολέμου και θα λάβουν ανάλογη απάντηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος.

Εκτιμάται ότι η πρόταση του προέδρου του Ταμείου είχε και την έγκριση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κι ως εκ τούτου φωτογραφίζει το πλαίσιο εντός των οποίων θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη σωτηρία και άλλων ασφαλιστικών φορέων, εκτός δημόσιου τομέα, όπως είναι ο οργανισμός ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο πριν από την προώθηση δυσάρεστων μέτρων (αύξηση της εισφοράς) για τον ΟΑΕΕ θα επιχειρηθεί η εξομάλυνση των αδικιών που προκαλείται στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν διαδοχική ασφάλιση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη Μαΐου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη των αλλαγών για τις διαδοχικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι χθες εξέπνευσε και η νέα προθεσμία που είχε δώσει, για τα τέλη Μαρτίου, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με τη δημοσιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων του έτους 2008.

Ωστόσο, τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης φαίνεται ότι έμειναν εκτός των θεμάτων που συζήτησε χθες η υπουργός Απασχόλησης στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Πετραλιά, «η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης του πρωθυπουργού, για τις δράσεις και τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία έχει αγγίξει τη χώρα μας».