Εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και φρούτα.

p>ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων.
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
_________

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και φρούτα.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η δημοσίευση στην έγκριτη «Καθημερινή» στοιχείων από την Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων, ότι γίνεται εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά. Αναφέρεται ότι 38% των εισαγόμενων και Ελληνικής παραγωγής λαχανικών περιέχουν φυτοφάρμακα άνω του επιτρεπτού ορίου, ενώ στο 96% των λαχανικών βρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένων ζιζανιοκτόνων.

Τα απαγορευμένα ζιζανιοκτόνα, κινεζικής ως επί το πλείστον προέλευσης, εισάγονται παράνομα από την Τουρκία και χρησιμοποιούνται επί έτη από τους αγρότες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και των ίδιων των αγροτών και όσων άλλων τα χειρίζονται.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων επιδίδονται σ’ αυτές τις ολέθριες παρανομίες, αλλά προπαντός της Πολιτείας, που διαθέτει ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επιπλέον αδιαφορούν ή ογιλωρούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Κατόπιν  των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
·     Τι στοιχεία διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές γι’ αυτό το παράνομο και επικίνδυνο εμπόριο;
·     Ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαθέτουν και γιατί αποδεικνύονται τόσο αναποτελεσματικοί στην προστασία της δημόσιας υγείας;
·     Πόσοι παραβάτες έχουν έως τώρα συλληφθεί, πόσοι έχουν τιμωρηθεί και με ποιές  ποινές;
·     Ποια πρόσθετα μέτρα σχεδιάζονται για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ