Εκτινάχθηκε στο 9,4% η ανεργία

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία. Μέσα στον Ιανουάριο… εκτινάχτηκε στο 9,4%, κάτι που σημαίνει ότι 75.482 άτομα προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, όταν το ποσοστό ήταν 8%.

Μόνο στο τελευταίο τετράμηνο, κατά το οποίο η πραγματική οικονομία εισήλθε ελέω κρίσης στην… εντατική, χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα στους νέους μέχρι 24 ετών το ποσοστό έφτασε στο 25%.

Η ανεργία αναδεικνύεται πλέον σε υπ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα και στην κυβέρνηση φοβούνται ότι εντός του έτους και όσο αυξάνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης ο καλπασμός της θα συνεχιστεί.

Αντιπολίτευση και ΓΣΕΕ θεωρούν ότι η Στατιστική Υπηρεσία χρησιμοποιεί «στατιστικές αλχημείες» για να ωραιοποιήσει όσο είναι δυνατόν την κατάσταση και πως το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Το βέβαιο είναι πως από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει μια απογοητευτική εικόνα και, το χειρότερο, όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επικείμενη επιδείνωση.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα είναι ενδεικτικά:

  • Μόνο σε έναν μήνα -μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009- ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 31.543 άτομα. Και δεν μπορεί να γίνει λόγος για εποχικό φαινόμενο, γιατί έναν χρόνο πριν -σύγκριση Ιανουαρίου 2008 με Δεκέμβριο 2007- παρατηρήθηκε μείωση των ανέργων κατά 47.856 άτομα.
  • Τον Ιανουάριο πέρα από την αύξηση των ανέργων κατά 75.482 άτομα είχαμε για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία και μείωση των απασχολούμενων (26.570) σε ετήσια βάση.
  • Αν υπολογίσουμε τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2008, διάστημα στο οποίο η κρίση άρχισε να δείχνει τα δόντια της, και τον Ιανουάριο, προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο τετράμηνο αυτό χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας.
  • Στους νέους η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Στις ηλικίες έως 24 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 25%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις νέους αδυνατεί να βρει δουλειά.
  • Στις πλέον παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 35 και 44 ετών, η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.
  • n Στις γυναίκες το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του αντιστοίχου των ανδρών και φτάνει στο 13,3%.
  • Σε επίπεδο περιφερειών, πρωταθλήτρια στην ανεργία αναδεικνύεται η Δυτική Μακεδονία με 16,4% (από 13,3%) πέρυσι και την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το Νότιο Αιγαίο με 16,3%.

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν τόσο στην Ηπειρο (12,8%) όσο και στην Κρήτη (12,4%).

Μάλιστα στην Κρήτη μέσα σε έναν χρόνο είχαμε διπλασιασμό του ποσοστού της ανεργίας, μιας και πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 5,6%.

Γενικότερα, στις νησιωτικές περιοχές το πρόβλημα είναι οξυμένο. Στο Βόρειο Αιγαίο, αν και το ποσοστό ανεργίας (8,2%) είναι χαμηλότερο του γενικού μέσου όρου, έχει αυξηθεί, όμως, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα Ιόνια Νησιά, όπου παρατηρήθηκε υποχώρηση στο 10,9% από 13,8%.

Λιανεμπόριο – οικοδομή

  • Σύμφωνα με πηγές της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συντριπτική πλειονότητα των νέων ανέργων προέρχεται από τους κλάδους του λιανεμπορίου και της οικοδομής. Υποστηρίζεται χαρακτηριστικά πως σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο οι καταστηματάρχες φέτος δεν προχώρησαν σε προσλήψεις εποχικών εμποροϋπαλλήλων για την περίοδο των εκπτώσεων, με αποτέλεσμα το γενικό ποσοστό ανεργίας να επιβαρυνθεί κατά 0,6 με 0,8 της μονάδας. Το υπόλοιπο της αύξησης (από το 8% στο 9,4%) αποδίδεται σχεδόν στο σύνολό του στη μείωση των θέσεων εργασίας στην οικοδομή και στα συναφή επαγγέλματα.
  • Εκπρόσωποι τουριστικών φορέων προβλέπουν ότι η αναμενόμενη μείωση των αφίξεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα οδηγήσει σε νέα έξαρση της ανεργίας. Το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων εκτιμά ότι ενδεχόμενη υποχώρηση του τουρισμού κατά 10% εντός του έτους θα έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατά 100.000 άτομα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Μαγειρεμένα» τα στοιχεία, υψηλότερο το πραγματικό ποσοστό των ανέργων

Δραματική είναι η αύξηση της ανεργίας, κάτι που αποτυπώνεται ακόμη και στα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, υποστηρίζουν αντιπολίτευση και συνδικάτα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραμένει θεατής.

Θεωρούν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο από το 9,4% που ανακοίνωσε χθες η ΕΣΥΕ και από το οποίο προκύπτει ότι σε ετήσια βάση οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 75.482 άτομα.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως, όταν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, η μετανάστευση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι καθημερινό και αυξανόμενο φαινόμενο, είναι βέβαιο ότι μιλάμε πλέον για πραγματική ανεργία πολύ μεγαλύτερη από τη στατιστική ανεργία.

Μάλιστα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «στατιστικές αλχημείες». Προσθέτει δε ότι για πρώτη φορά μειώνεται ο αριθμός των απασχολουμένων και πως στις παραγωγικές ηλικίες (35-44 ετών) υπάρχει αύξηση ανεργίας κατά 30% (από 6,4% έφτασε στο 8,3%), που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει ότι η ανεργία έχει ήδη φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, 9,4% για τον Ιανουάριο του 2009 σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ή πολύ περισσότερο σύμφωνα με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες ουσιαστικά απροστάτευτους μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

«Αδυνατεί να παραγάγει, έστω και τώρα, ένα στρατηγικό σχέδιο για την απασχόληση, όπως επανειλημμένα και συγκεκριμένα έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, τονίζει ότι ακόμα και από τα «καλομαγειρεμένα» από την κυβέρνηση επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνει δραματικά η ανεργία στη χώρα μας, η οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Η πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για να προστατέψει τους εργαζομένους από τις μαζικές απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Κώστας Τσαχάκης 
ktsahakis@pegasus.gr