Εκτινάχτηκαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών

Ο πανικός της γρίπης έφερε κέρδη.

  • Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες που ανέλαβαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Στα χρηματιστήρια οι μετοχές τους σημειώνουν ανοδική πορεία, που μεταφράζεται σε σημαντικά κέρδη.
  •  

    Χρυσές δουλειές με βάση τη νέα γρίπη φαίνεται ότι κάνουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Η ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού Η1Ν1 μπορεί να προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες και πολίτες, αλλά την ίδια στιγμή κάνει τις φαρμακοβιομηχανίες να… τρίβουν τα χέρια τους εξαιτίας των κερδών που τους αποφέρει η αυξημένη χρήση αντιικών φαρμάκων
    Τα κέρδη τους, όμως, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την παρασκευή του νέου εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Όπως είχε δημοσιεύσει στις 19 Ιουλίου η “ΜτΚ”, πέντε είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει να… σώσουν τον κόσμο και οι οποίες θα μοιραστούν την πίτα των δισεκατομμυρίων που θα πληρώσουν οι χώρες για την προμήθεια του εμβολίου, για το οποίο αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα είναι έτοιμο κι αν θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
    Μόνο η Ελλάδα, η οποία έχει παραγγείλει 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον εμβολιασμό 4 εκατομμυρίων πολιτών, καλείται να πληρώσει 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπουν στις τσέπες τριών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.  
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών είναι και η ανοδική πορεία των μετοχών τους.  
    Novartis, GlaxoSmithKline, Roche, Sanofi-Aventis, CSL είναι μερικές από τις εταιρείες, των οποίων οι μετοχές κινούνται στους “ρυθμούς” εξάπλωσης του νέου ιού τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι Roche και GlaxoSmithKline “μονομαχούν” όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των Tamiflu και Relenza, αλλά και για τις αποδόσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

    Τεράστια κέρδη στο χρηματιστήριο

    Σε επίπεδα κάτω από τα 40 ευρώ διαπραγματευόταν στις αρχές Μαρτίου η μετοχή της Sanofi-Aventis στο Παρίσι, πριν βρεθεί στις 19 Ιουνίου στο υψηλό έτους των 48,40 ευρώ, ενισχυμένη συνολικά κατά περίπου 25%.
    Η μετοχή της ελβετικής Novartis, που στις 11 Μαρτίου βρισκόταν στα 39,64 ελβετικά φράγκα, έφτασε στις 17 Ιουλίου στα 45,70 φράγκα, με συνολική απόδοση περίπου 15,3%. Μάλιστα, την επομένη μέρα της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, η μετοχή πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις εντός του 2009, σημειώνοντας άνοδο περίπου 4,5%.
    Η μετοχή της ελβετικής Roche, που στις 2 Μαρτίου υποχωρούσε στα χαμηλά τριετίας των 124,10 ελβετικών φράγκων, βρέθηκε να διαπραγματεύεται ένα μήνα αργότερα στα 160,30 φράγκα, με συνολικά κέρδη 29,2%. Στο Λονδίνο η μετοχή της GlaxoSmithKline κινήθηκε αρχικά πιο ήπια, ωστόσο με άνοδο περί του 6% στο ίδιο διάστημα. Πάντως, η τιμή της, που είχε υποχωρήσει έως και τα επίπεδα των 9,87 στερλινών στις 23 Απριλίου, βρέθηκε στις 11,20 στερλίνες σε διάστημα τριών μηνών (στις 16 Ιουλίου) με απόδοση περίπου 13,5%.
    Εντυπωσιακή είναι η άνοδος για την αμερικανική Novavax, που από τα 0,56 δολάρια στις αρχές Μαρτίου, βρέθηκε στα τέλη Ιουνίου να ενισχύεται συνολικά κατά 486%, δηλαδή στα 3,28 δολάρια. Μάλιστα, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, από 23 έως 28 Απριλίου, η μετοχή είχε σημείωσε άνοδο 292,6%.
    “Εκρηκτική” άνοδο έχει καταγράψει και ο τίτλος της Hemispherx Biopharma Ιnc., καθώς από τα επίπεδα των 0,40 δολαρίων, στα οποία βρισκόταν από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τέλος Μαρτίου, βρέθηκε να διαπραγματεύεται στις 4 Ιουνίου στα 3,75 δολάρια, ενισχυμένη συνολικά κατά 837,5%. Έκτοτε κινείται σταθερά πάνω από τα 2 δολάρια.

    • Στην εντατική ο 33χρονος. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 33χρονου, ο οποίος αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Ο νεαρός άνδρας πάσχει από πνευμονία, την οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, προκάλεσε ο ιός Η1Ν1. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτη Ευσταθίου, ο 33χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου και ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγούν οι γιατροί.