Εκτός αγοράς βρεφικό γάλα

Αποσύρθηκε χθες από την ελληνική αγορά το βρεφικό γάλα Βabynat 1 της γαλλικής εταιρείας Vitagermine (υπεύθυνος διακίνησης στην Ελλάδα: Green Βay) μετά τον εντοπισμό του παθογόνου μικροοργανισμού enterobacter sakazakii (εντεροβακτήριο σακαζάκι) σε μία παρτίδα (αριθμός παρτίδας 17381, με ημερομηνία λήξης 13.10.10).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Βασ. Κοντοζαμάνη, η συγκεκριμένη παρτίδα δεν είχε εισαχθεί την ελληνική αγορά. Ωστόσο ο οργανισμός προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου του βρεφικού γάλακτος της συγκεκριμένης εταιρείας, διότι- όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε- δεν είχε γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία του στον ΕΟΦ. Τα γάλατα με την εμπορική ονομασία Βabynat, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στη Νότια Κορέα, κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο μικροοργανισμός που εντοπίστηκε στο βρεφικό γάλα μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και εντερίτιδα. Γι΄ αυτό οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, καθώς το συγκεκριμένο γάλα κυκλοφορεί και μέσω του Διαδικτύου. Εκπρόσωποι της μητρικής εταιρείας είπαν χθες ότι βρίσκονται εν αναμονή των χημικών αναλύσεων από τις νοτιοκορεατικές αρχές, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη συγκεκριμένη παρτίδα. Σημειωτέον ότι από τον Δεκέμβριο του 2007 έχουν διατεθεί στην αγορά 1.222 κιλά προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Οι υγειονομικές αρχές θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω ελέγχους στα προϊόντα που δεν έχουν ακόμη προωθηθεί στην αγορά.