Εκτός ΜΕΘ το ένα τέταρτο των θανάτων

Πεννυ Μπουλουτζα

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων σύμφωνα με τις οποίες και αυτήν την εβδομάδα θα καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων λόγω της γρίπης. Εως και χθες το μεσημέρι είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 108 θάνατοι ασθενών με γρίπη, αφού από το πρωί της Δευτέρας άλλα 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Από τις αρχές της φετινής περιόδου έξαρσης της γρίπης έως και χθες, 304 ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 115 ασθενείς παρέμεναν και χθες στην Eντατική. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μικρή αλλά σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε ΜΕΘ, γεγονός που συμβαδίζει με τη γενικότερη εικόνα μείωσης των περιστατικών γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε συμβατικούς θαλάμους, δηλαδή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είχε ζητηθεί νοσηλεία σε Εντατική. Οι ειδικοί εικάζουν ότι είτε επρόκειτο για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των ασθενών που κατέληξαν είτε οι ασθενείς είχαν γρίπη, αλλά τελικά κατέληξαν από άλλο πρόβλημα υγείας που δεν έχρηζε νοσηλείας σε Eντατική.

Εν τω μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα ελλείψεων αντιιικών φαρμάκων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα ιδιωτικά φαρμακεία δύνανται να προμηθεύονται δωρεάν τα αντιιικά σκευάσματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού συμπληρωθεί πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού και να τα διαθέτουν δωρεάν στους ασθενείς με απλή ιατρική συνταγή, η οποία και φυλάσσεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου επί τριετία.