Εκτός σχολείων 7.000 μαθητές λόγω γρίπης

Των Ελένης Πετροπούλου και του  Γιώργου Δαράτου

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Όπως προκύπτει από την καταγραφή των απουσιών στα σχολεία, μέχρι σήμερα, περίπου 7.000 μαθητές απουσιάζουν λόγω συμπτωμάτων γρίπης. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες ποσοστό 2%-3% (περίπου 50.000) του μαθητικού πληθυσμού θα εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.

Σημειώνεται πως τα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει των οποίων οι επιδημιολόγοι κάνουν προβλέψεις, καταλήγουν πως είναι πιθανόν να νοσήσει από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) ακόμη και το 40% των παιδιών.

Για τον λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή των μαθητών και των γονέων, συνιστώντας με το πρώτο σύμπτωμα γρίπης να παραμένουν στο σπίτι. ¶λλωστε, όπως έχει επισημανθεί από τους λοιμωξιωλόγους, οι σχολικές αίθουσες αποτελούν «δεξαμενή» και σημείο διασποράς του ιού.

Σε εκπαιδευτικούς
Χθες, μάλιστα επιβεβαιώθηκε η νέα γρίπη σε εκπαιδευτικό ενός εκ των σχολείων που έκλεισαν προληπτικά μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε μαθητές, ενώ υπό διερεύνηση είναι και δύο ακόμη καθηγητές που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης.

Όσον αφορά τους δύο μαθητές που νοσηλεύονται στην Αθήνα, οι γιατροί τονίζουν ότι η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Όλοι οι άλλοι μαθητές των δύο επίμαχων τάξεων των δύο σχολείων της Αττικής -πρόκειται για την τάξη Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και της Β’ Λυκείου Μελισσίων- βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία, καθώς έχουν πολύ ήπια συμπτώματα της νόσου.

Απομόνωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κρίνεται πολύ σημαντικό για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού στην ευρύτερη κοινότητα, δηλαδή κι εκτός σχολείου, το να παραμείνουν σε απομόνωση στις οικίες τους καθόλο το διάστημα του κλεισίματος των σχολικών τους τάξεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε χθες για ακόμη μια φορά ότι «οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, το κράτος ως οφείλει να κάνει, λειτουργεί σωστά». Ειδικά για τα σχολεία, ο υπουργός διαβεβαίωσε «ό,τι αποφασίζεται είναι για το καλό, έτσι ώστε να προστατεύεται η υγεία, που είναι το σημαντικότερο, αλλά και η λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Πράσινο φως για 2 εμβόλια

Αναψε χθες η Κομισιόν το πράσινο φως για να τεθούν στην διάθεση του κοινού (διανομή, πώληση κ.λπ.) τα δύο πρώτα εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα εμβόλια της ελβετικής Novartis ( Focetria) και της βρετανικής GlaxoSmithkline

(Pandemrix). Οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως σ’ εκείνες τις χώρες-μέλη οι οποίες έχουν παραγγείλει αυτά τα εμβόλια και έχουν παραλάβει κάποιες ποσότητες από αυτά.

Το γεγονός ότι ξεκινάει η έγκριση και ο εμβολιασμός με αυτά τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια εξηγείται από το ότι τα εμβόλια αυτά είχαν ήδη μια πρώτη έγκριση χρησιμοποίησής τους από το 2005 εναντίον της γρίπης των πτηνών και έκτοτε άλλαξαν απλώς σε αυτά το στέλεχος της γρίπης των πτηνών αντικαθιστώντας το με αυτό της Η1Ν1.