Ελάχιστοι γιατροί εμβολιάστηκαν για τη νέα γρίπη

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία- Από τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του ευπαθούς πληθυσμού

Με ελάχιστους εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών κατά της νέας γρίπης έκλεισε η εβδομάδα. Κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες έλαβαν το πανδημικό εμβόλιο κατά τι περισσότερα από 9.200 άτομα, τη στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία υπερβαίνει τις 100.000. Με δεδομένο όμως ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν αφορούσε μόνο τους νοσοκομειακούς αλλά το σύνολο των υγειονομικών της χώρας, προκύπτει ότι ούτε ο ένας στους δέκα υγειονομικούς δεν εμβολιάστηκε.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την Πέμπτη έλαβαν το πανδημικό εμβόλιο 2.959 γιατροί και νοσηλευτές από τα 161 κέντρα εμβολιασμού που λειτουργούν σε κρατικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ετσι, το σύνολο των ατόμων που θωρακίστηκαν ενάντια στον ιό Η1Ν1 φθάνει τις 9.257.

Μεθαύριο, Δευτέρα, ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στην ομάδα αυτή ανήκουν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, ασθματικοί) και του καρδιαγγειακού συστήματος (εξαιρείται η απλή υπέρταση), από χρόνια νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα (περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40) και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Επίσης ανήκουν όσοι είναι μικρότεροι από 19 ετών και λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη, οι έγκυοι δευτέρου και τρίτου τριμήνου, τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 1135 για να ρωτούν σχετικά με τα κέντρα εμβολιασμού.

Ε ν τω μεταξύ, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κλείνει μια σχολική τάξη ή τμήμα. Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης αποφάσισαν να μπαίνει «λουκέτο» σε μια τάξη ή τμήμα όταν παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης περισσότεροι από τέσσερις μαθητές και όχι πέντε, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.