«Ελεγχόμενη» για την κυβέρνηση η αύξηση κρουσμάτων, μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις ειδικών για επιστροφή της μάσκας και των τεστ για τον νέο κορονοϊό, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο νέο, έκτο κύμα, της πανδημίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να παρθούν μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, η αύξηση στις νοσηλείες είναι «απολύτως ελεγχόμενη», η αύξηση στους διασωλημένους παραμένει διψήφια και επομένως δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλευρής αρνήθηκε ότι η άρση των περιορισμών έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία της Ευρώπης, που ήρε τα μέτρα, για να «κόψει» τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης οποιωνδήποτε μέτρων.

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι τα μέτρα έχουν αρθεί ως υποχρεωτικά αλλά υπάρχει σύσταση και ότι «στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα, τα οποία υπήρχαν. Το ότι έχουμε άρει την υποχρεωτικότητα με την έννοια του διοικητικού προστίμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα» είπε.

Και ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στις μεταλλάξεις της Όμικρον, που όμως δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ, όπως η Δέλτα.

«Σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική»

Ωστόσο, επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις το τελευταίο διάστημα για την πορεία της πανδημίας. Ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποίησε ότι η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη. «Το κύμα έχει ήδη αρχίσει αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα. Η Όμικρον 5 εμφανίστηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα».

«Δυστυχώς και ο ανταγωνισμός για μια επάνοδο της οικονομίας και ιδίως των ταξιδιών και του τουρισμού, κάνει όλους να τρέχουν πίσω από αυτούς που ανοίγουν πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό» είπε σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση του υπουργού ότι η Ελλάδα ακολούθησε την Ευρώπη στην άρση των μέτρων και χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αποφάσεις ως παγκόσμιο λάθος.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό και με λογικά επιχειρήματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.

«Η λογική μας ωθεί στο συμπέρασμα για να ληφθούν κάποια μέτρα»

Υπέρ της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας τουλάχιστον σε αεροπλάνα και πλοία τάχθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως λόγω των μεταλλάξεων «από άποψη φυσικής ανοσίας είμαστε σχεδόν όσον αφορά τη μόλυνση όχι αναγκαστικά την σοβαρότητα της νόσησης».

Ο κ. Σαρηγιάννης απεύθυνε έκκληση για λήψη μέτρων. «Ελλείψει οποιαδήποτε μέτρων είμαστε ανοιχτά για διασπορά της μόλυνσης . Η λογική μόνο μας ωθεί στο συμπέρασμα να ληφθούν κάποια μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει αποδείξει την αξία του σαν μέτρο και σε Δεκέμβρη-Γενάρη και τον Απρίλιο του 2021 είναι η μεγάλη αύξηση των τεστ που γίνεται» και χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση υποχρεωτικότητας των τεστ σε εργασιακούς χώρους και σχολεία. Όπως ανέφερε, τα παιδιά που πηγαίνουν το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις, χωρίς κανέναν έλεγχο, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό πίσω στο σπίτι. «Εχουμε ζητήσει αντίστοιχα προβλήματα με πιο αργές στη μετάδοση μεταλλάξεις» είπε.

Εξήγησε δε πως ενώ φτάσαμε στο σημείο να αποκλιμακώσουμε το ΕΣΥ, αυτό θα «φορτώσει» λίγο το καλοκαίρι και θα βρεθεί με υψηλότερο επίπεδο καλυμμένων ΜΕΘ το φθινόπωρο λόγω της αύξησης των διασωληνώσεων.  Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη για συσκευές απολύμανσης αέρα στους εσωτερικούς χώρους, ειδικά τώρα με τις συγκεκριμένου τύπου παραλλαγές στελεχών.

«Οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο, καλοκαιρινό κύμα»

«Είμαστε σε ένα 6ο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν» σημείωσε στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα».

«Θα πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουμε τη νόσο στο σπίτι» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο καθηγητής κάλεσε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. «Ο κορονοϊός υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες μόνοι μας», σημείωσε.