Ελεγχος για μετάδοση ηπατίτιδας από μετάγγιση

Η πιθανότητα μετάδοσης ηπατίτιδας Β έπειτα από μετάγγιση αίματος σε 60χρονη ασθενή στο νοσοκομείο «Αττικό» ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας, αν και θεωρείται βέβαιη η μετάδοση του ιού, χωρίς ακόμη να έχουν δοθεί τα τελικά στοιχεία.

 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε σχετικά με τον εντοπισμό ασθενούς, στον οποίον ανιχνεύθηκαν στοιχεία ηπατίτιδας Β. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Ο μοριακός έλεγχος για το αίμα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με κάλυψη μέχρι και 70%, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προμήθειας, που διά νόμου ανετέθη σε Διακομματική Επιτροπή, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την τελική της απόφαση. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην ιστορία του υπουργείου Υγείας και με τον οποίο θα λειτουργούν συνολικά 9 κέντρα μοριακού ελέγχου σε όλη τη χώρα.

Ο διαγωνισμός θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, όπου έπρεπε να επανασυγκροτηθεί με βάση τη σύνθεση της νέας Βουλής. Η νέα σύνθεση της διακομματικής επιτροπής έχει ήδη υπογραφεί από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών».

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, το υπουργείο αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ενημερώθηκαν χθες το πρωί από το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι «εντοπίστηκε ασθενής, στον οποίο υπήρξαν ενδείξεις για ηπατίτιδα Β. Η ασθενής αυτή είχε νοσηλευτεί τον Αύγουστο του 2007 στο Νοσοκομείο Αττικόν και ο εντοπισμός της μόλυνσης έγινε στο Νοσοκομείο Σπάρτης στις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μετάδοση της ηπατίτιδας Β στην παραπάνω ασθενή, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί τα τελικά στοιχεία. Το δείγμα απεστάλη σήμερα προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, όπου διενεργείται ο σχετικός έλεγχος».