ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ- Εισήγηση υπέρ της πρόσληψης συμβασιούχων που δικαιώνονται στα δικαστήρια

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την υποχρέωση του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ να επαναπροσλαμβάνουν τους συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα από τα δικαστήρια, επισημαίνει ο γενικός επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης, επιχειρώντας την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος.

Με εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σχοινιωτάκης απαξιώνει ουσιαστικά προηγούμενη απόφαση του ιδίου δικαστηρίου, που οδήγησε σε απόγνωση τους συμβασιούχους, καθώς είτε έμειναν στον δρόμο είτε εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενέκρινε τα εντάλματα μισθοδοσίας τους.

Κατά την άποψη του κ. Σχοινιωτάκη, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αρμοδιότητες άλλων δικαστηρίων, καθώς η Πολιτική Δικονομία και το άρθρο 98 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τα Π.Δ.

774/80 και 1225/81 «δεν προσδίδουν δικαιοδοσία στο δικαστήριο, ως οιονεί “super ακυρωτικό- αναιρετικό” να κηρύττει ανίσχυρες ως ανυπόστατες τις αμετάκλητες αποφάσεις των Μονομελών Πρωτοδικείων. Τέτοια δικαιοδοσία έχουν μόνον τα πολιτικά Εφετεία και ο Άρειος Πάγος», όπως υπογραμμίζει. Και προσθέτει: «Εφόσον υφίσταται δεδικασμένο από τελεσίδικη απόφαση, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται απόλυτα κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών».

Καταλήγοντας, ο γενικός επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η διοίκηση υποχρεούται να εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και δεν μπορεί να αρνείται τη συμμόρφωσή της προς αυτές επικαλούμενη, κατά το δοκούν, ότι είναι ανυπόστατες», προτείνοντας την πλήρη ανατροπή της προηγούμενης απόφασης, η οποία όριζε το αντίθετο.

Η υπόθεση απασχολεί και πάλι την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3 χρόνια μετά την έκδοση της αμφισβητούμενης απόφασης, καθώς πρόσφατα το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις, επέβαλε στον Δήμο Κρωπίας πρόστιμο εξαιτίας της άρνησής του να επαναπροσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου 34 συμβασιούχους, που είχαν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Παρά την απόφαση αυτή, η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων, συνολικού ύψους 150.000 ευρώ και τελικά- λόγω μείζονος σπουδαιότητας – το ζήτημα επανεξετάζεται από την Ολομέλεια.