Ελιγμοί για τα όρια ηλικίας

Δύο καυτά θέματα -το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας- παραμένουν ανοιχτά και «τσαλακώνουν» το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Τα συνδικάτα ενισχυμένα και από την επιτυχία της πρόσφατης κινητοποίησης ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν εν όψει και των ευρωεκλογών.

Σήμερα η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα συναντηθεί με τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

 

Ωστόσο, η συζήτηση θα επεκταθεί και σε ασφαλιστικά θέματα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο στο θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (μελετώντας το παράδειγμα της Ιταλίας).

Στο «μέτωπο» των εργασιακών σχέσεων η κυβέρνηση διακηρύσσει πως είναι υπέρ της πλήρους απασχόλησης, αλλά στην πράξη… κλείνει το μάτι σε όσους εργοδότες, με πρόσχημα την κρίση, μειώνουν την εργάσιμη εβδομάδα.

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέσα σε τέσσερις μήνες 3.500 άτομα από 18 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δεχτούν εκ περιτροπής εργασία, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την έξοδο από την κρίση το υπουργείο Απασχόλησης περιορίζεται στη δοκιμασμένη -αν και αμφιλεγόμενη- λύση των επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Μάλιστα για την πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση» αλλά και για τις νέες δράσεις που θα «τρέξουν» έως και το 2013 θα συζητήσει σήμερα η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, η κυβέρνηση αναζητεί τη «χρυσή τομή», ώστε και τα όρια να αυξήσει αλλά και να φανεί στους ψηφοφόρους πως έδωσε τη μάχη.

Ετσι στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι αλλαγές να «τρέξουν» σε δόσεις από το 2013, ώστε να μη θιγούν ασφαλισμένες που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Νομοσχέδιο
Σε κάθε περίπτωση το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο υπουργείο Οικονομίας να… ξεθάψει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. μείωση πρόωρων συντάξεων, κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr