Eλλειμμα 65 εκάτ. ευρώ για τις εφημερίες

 

Tελεσίγραφο γιατρών και πρόβλεψη για αδυναμία εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τα νοσοκομεία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με «έλλειμμα» 65 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα εφημεριών νοσοκομείων για το 2010, αφού στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί για τις εφημερίες 395 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 460 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί για τον ίδιο λόγο πέρυσι. Με δεδομένο αυτό, οι γιατροί του ΕΣΥ προειδοποιούν ότι εάν δεν γίνουν έκτακτες επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε «ασφαλή προγράμματα εφημεριών».

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη πιο «οριακή» στην περίπτωση που ολοκληρωθούν, εντός του έτους, οι προσλήψεις 2.000 γιατρών –όπως προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας και γιατρών ΕΣΥ– που θα δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν νέα τμήματα στα νοσοκομεία ή να λειτουργήσουν πλήρως τμήματα που αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένα.

Την ίδια ώρα, απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου παραμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ούτε για τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έλαβε δέσμευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ότι εντός των ημερών εκδίδεται η απόφαση επαναδιάθεσης κονδυλίων για τις εφημερίες Δεκεμβρίου. Για τα υπόλοιπα ποσά, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί σε δεύτερο χρόνο, λόγω λαθών και καθυστερημένων απαντήσεων –από πλευράς υπηρεσιών των νοσοκομείων– για το ύψος των οφειλόμενων ποσών.

Σχολιάζοντας στην «Κ» τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπονται για την εκτέλεση εφημεριών για το 2010, ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, τονίζει ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι προκειμένου να βγει με ασφάλεια το πρόγραμμα των εφημεριών και με δεδομένο ότι θα γίνουν οι 2.000 προσλήψεις γιατρών, θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ». Και αυτό στην περίπτωση που δεν ισχύσει η εξαγγελθείσα από το υπουργείο Οικονομικών μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα για τα κονδύλια των εφημεριών. Στην «κακή περίπτωση» που ισχύσουν οι σχετικές περικοπές, οι γιατροί εκφράζουν φόβο ότι τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να εφημερεύουν μόνο τρεις εβδομάδες τον μήνα.

Κινητοποιήσεις

Παράλληλα, σκληρή στάση είναι αποφασισμένη να τηρήσει η ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτιο στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βαρνάβας, η έως σήμερα φορολόγηση των εφημεριών γίνεται με συντελεστή 20%, όπως προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σημειώνεται ότι το ωρομίσθιο εφημερίας των γιατρών αποζημιώνεται στο 60% του ωρομισθίου υπερωρίας των δημοσίων υπαλλήλων).

«Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή φορολόγησης, που θα σημαίνει σημαντική μείωση των αποδοχών των γιατρών (έως και 300 ευρώ μηνιαίως), θα πρόκειται ουσιαστικά για μονομερή κατάργηση των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, στην εφαρμογή του 48ωρου αλλά και της 56ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα (δύο εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευμένους και τέσσερις εφημερίες για τους ειδικευόμενους). Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ωράριο προβλέπεται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο στην περίπτωση που δεν υφίσταται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών του ΕΣΥ.