Ελλειμμα στη διάγνωση ψυχικών παθήσεων

Πεννυ Μπουλουτζα

Ενας στους δύο ασθενείς με ψυχικά προβλήματα που επισκέπτεται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας παραμένει αδιάγνωστος. Και αυτό σε μια εποχή που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί γιατροί, η οικονομική δυσπραγία αποτελεί ένα σοβαρό στρεσογόνο παράγοντα για το σύνολο των πολιτών.

Οπως τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής, καθηγητής κ. Γιώργος Χριστοδούλου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το έλλειμμα αυτό στην έγκαιρη διάγνωση των ψυχικών παθήσεων οφείλεται στην ανεπαρκή εκπαίδευση των γενικών γιατρών αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η ανυπαρξία προσωπικού γιατρού που να γνωρίζει τα προβλήματα του ασθενούς και η απουσία συνέχειας της φροντίδας, δηλαδή παρακολούθηση του ασθενούς από την ίδια ομάδα θεραπευτών. «Μπορεί να συντελέσει και η εγγενής δυσκολία αναγνώρισης ορισμένων ψυχικών νοσημάτων (π.χ. κατάθλιψη), που εκφράζονται κυρίως μέσα από σωματικά κανάλια, όπως πόνοι και άλλες υποχονδριακές αιτιάσεις, αλκοολισμός, αϋπνία», εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «η ψυχική υγεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και επελέγη στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της ψυχικής υγείας στη συνολική υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού. Οπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας, έχει γίνει κάποια πρόοδος στην Ελλάδα στην παράλληλη σωματική και ψυχική φροντίδα με τη δημιουργία ψυχιατρικών τομέων στα γενικά νοσοκομεία. «Σε επίπεδο όμως της κοινότητας είμαστε ακόμη πολύ πίσω, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνει.

Tο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία διοργανώνουν εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Aύριο από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα διανεμηθεί ειδικό τρίπτυχο ενημερωτικό έντυπο.