Ελλείψεις δίχως τέλος στην υγεία του νομού Άρτας

Σε απεργία σήμερα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας και των Κέντρων Υγείας
 


Σε απεργία βρίσκονται σήμερα Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί σ’ όλη τη χώρα.
Η απόφαση που έλαβε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας και των  Κέντρων Υγείας κινείται στα πλαίσια της απόφασης της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ. Άλλωστε στο εδώ νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, επικρατεί αντίστοιχη κατάσταση μ’ αυτή που υπάρχει σε όλο το Δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, αλλά και ιατρικού προσωπικού βαίνουν αυξανόμενες. Ψυχιατρική Κλινική κλειστή έως το τέλος του μηνός, Κέντρο Υγείας Αγνάντων με αναστολή της εφημερίας στις 20,21, 22 Ιουλίου, καθώς και το προσεχές διήμερο 29 και 30 το μήνα, λόγω έλλειψης γιατρών ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες.
Το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στα ΚΥ (Κέντρα Υγείας)αποτυπώνεται και στις διαδοχικές τρεις προκηρύξεις που έχουν γίνει για πρόσληψη αγροτικών ιατρών, στις οποίες ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι. Οι θέσεις που προκηρύσσονται για τα Κέντρα Υγείας δεν αφορούν μόνο τις δομές τους αλλά και όλα τα περιφερειακά ιατρεία, τα οποία στο νομό ξεπερνούν τα 120 σημεία εξέτασης και συνταγογράφησης. Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην ορεινή περιοχή όπου υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία ή σημεία εξέτασης και συνταγογράφησης, τα οποία δεν έχει επισκεφθεί γιατρός το τελευταίο εξάμηνο!
Αναλυτικότερα, στις 19 Μαρτίου του 2013 έγινε προκήρυξη 17 θέσεων και καλύφθηκαν μόνο τέσσερις. Στις 24 του Απριλίου επαναπροκηρύχθηκαν οι 13 θέσεις και καλύφθηκε μόνο μία και στις 10 Ιουνίουπροκηρύχθηκαν πάλι 14 θέσεις και καλύφθηκαν μόνο οι δυο. Στην πρώτη προκήρυξη, στις 19 Μαρτίου, οι 17 θέσεις αφορούσαν τα Κέντρα Υγείας του νομού με τις εξής θέσεις για καθένα χωριστά: Για το Κέντρο Υγείας Αγνάτων εφτά θέσεις και δεν υπήρξε καμία αίτηση. Για το αντίστοιχο της Καλεντίνης πέντε θέσεις και καλύφθηκαν οι τρεις. Για το ΚΥ Βουργαρελίου πέντε θέσεις  και καλύφθηκε μόνο μια. Στην επανάληψη που έγινε 24 Απριλίου, η νέα προκήρυξη αφορούσε σε δυο θέσεις αγροτικών ιατρών στο Κέντρο Υγείας Καλεντίνης  και καλύφθηκε η μία. Αντίστοιχα επτά στο ΚΥ Αγνάντων όπου και πάλι δεν προσήλθε κανείς, καθώς και τέσσερις θέσεις στο Βουργαρέλι που δεν υπήρξε επίσης κανένα ενδιαφέρον. 
Στην τελευταία, στις 10 Ιουνίου, προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις στην Άνω Καλεντίνη και καλύφθηκαν οι δυο, ξαναπροκηρύχθηκαν οι επτά θέσεις στην Άγναντα αλλά δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον, καθώς και τρεις για το Βουργαρέλι χωρίς καμία προσέλευση.
Η εικόνα σήμερα
Σήμερα λοιπόν η εικόνα προσωπικού στα Κέντρα Υγείας έχει ως εξής: Στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης υπηρετούν εφτά μόνιμοι γιατροί, πέντε αγροτικοί και έξι είναι οι κενές θέσεις αγροτικών ιατρών.
Στην Άγναντα και στο ομώνυμο Κέντρο Υγείας υπηρετεί ένας μόνιμος γιατρός και ένας αγροτικός, ενώ οι κενές θέσεις είναι συνολικά επτά γι’ αυτό και δεν μπορεί να εφημερεύσει και στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου ένας μόνιμος ιατρός, τρεις αγροτικοί και τέσσερις είναι οι κενές θέσεις.
Η απροθυμία
Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες και κυρίως τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προθυμία των νέων γιατρών ώστε να συμμετέχουν στις προκηρύξεις και να κάνουν το αγροτικό τους στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, πληροφορούμαστε ότι «μεταναστεύουν στο εξωτερικό καθώς οι αποδοχές σήμερα στη χώρα μας για το νέο αγροτικό γιατρό είναι περί τα 800 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό για να μετακινείται ένας νέος γιατρός από και προς τα περιφερειακά ιατρεία ειδικά του ορεινού όγκου. Η υπηρεσία υπαίθρου των νέων γιατρών είναι υποχρεωτική ένα χρόνο και έπειτα δίνονται παρατάσεις. Την ίδια στιγμή οι νέοι γιατροί ελέγχουν την υποδομή των Κέντρων Υγείας που προκηρύσσουν θέσεις και είναι ευρέως γνωστό ότι δεν επιθυμούν να βρεθούν σ’ ένα χώρο όπου θα χρειάζεται να εφημερεύουν χωρίς την παρουσία ειδικού και έμπειρου γιατρού, καθώς και λοιπού προσωπικού».
Χωρίς ασθενοφόρα
Την ίδια στιγμή σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στο νομό από την έλλειψη πιστώσεων και προσωπικού για την κάλυψή τους με ασθενοφόρα.
Αυτή τη στιγμή στα τρία Κέντρα Υγείας υπηρετούν συνολικά επτά οδηγοί. Οπότε δεν  επαρκούν για να βγουν βάρδιες και εφημερίες και έχει κληθεί να καλύψει τις διακομιδές το ΕΚΑΒ με κόστος όχι μόνο σε χιλιόμετρα – διότι εδρεύει στην Άρτα- αλλά και σε χρόνο, που είναι πολυτιμότερος για την περίσταση.
Μάλιστα, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εφημερεύοντες ιατροί αναγκάζονται να συνοδεύσουν ασθενείς με το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο Άρτας κλείνοντας το Κέντρο Υγείας και μετά να πάρουν ταξί, πληρώνοντας από την τσέπη τους για να επιστρέψουν στα ορεινά.
Στο νοσοκομείο
Η κατάσταση από πλευράς ιατρικού προσωπικού δεν είναι καλύτερη και στο χώρο του νοσοκομείου Άρτας, όπου επίσης πολλές κλινικές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ψυχιατρικής κλινικής που είναι και πάλι κλειστή μέχρι τέλος του μήνα. Πρόβλημα προσωπικού αντιμετωπίζουν η Μονάδα αιμοδοσίας, που εξακολουθεί να λειτουργεί με το φιλότιμο των ιατρών που υπηρετούν, όπως και τα εργαστήρια μικροβιολογικό- αιματολογικό.
Η Ουρολογική υπάρχει μεν ως κλινική αλλά όμως μόνο με έναν γιατρό. Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζει καιτο αναισθησιολογικό τμήμα μετά από την παραίτηση, λόγω συνταξιοδότησης γιατρού. Αντίστοιχα πρόβλημα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παρουσιάζει από την έλλειψη ιατρών και οιΠνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Άρτας, που λειτουργεί μόνο με τρεις γιατρούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει καθημερινά, με μεγάλο όγκο επισκέψεων και ως εκ τούτου απαιτείται ειδικευμένο προσωπικό για τις εφημερίες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές δεν πληρώνονται κιόλας.