Ελλείψεις και σε φίλτρα αιμοκάθαρσης

 

Χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης κινδυνεύουν να μείνουν οι νεφροπαθείς, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & Σχετικών Υλικών, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν με φίλτρα αιμοκάθαρσης λόγω των οφειλών του υπουργείου.

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις που τυχόν δημιουργηθούν στις μονάδες τεχνητού νεφρού ενώ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα αυτό επισημαίνει και ένα άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των νεφροπαθών.

Η αρνητική λίστα φαρμάκων

Πρόκειται για την ένταξη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σκευασμάτων (αλοιφή ή stick) που έχουν τοπική αναισθητική δράση και είναι απαραίτητα σε μεγάλο αριθμό αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών για την τακτική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία τους. «Απορούμε πραγματικά ποιος ιθύνων νους αποφάσισε να εντάξει στην λίστα των μη συνταγογραφούμενων αυτά τα σκευάσματα, αναφέρει η ΕΣΑμεΑ. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, η οποία γίνεται ανά τρεις ημέρες και συνίσταται στο τρύπημα του ενός χεριού του αιμοκαθαρόμενου σε δύο σημεία με βελόνες των οποίων η διάμετρος είναι πολύ μεγάλη. Τα τρυπήματα αυτά είναι επώδυνα, επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες και εφόρου ζωής. Η ένταξή τους στα μη συνταγογραφούμενα προφανώς έγινε από κάποιους που δεν γνωρίζουν».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την παρέμβαση του υπουργού ώστε να εξαιρεθούν από την λίστα τα φάρμακα που είναι αναγκαία για την θεραπευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων.