Ελλειψη αναισθησιολόγων, 1,5 μήνας αναμονή για χειρουργείο

Σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες, που προκαλούν ανησυχία για τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου αλλά (και) κυρίως για την ίδια τη ζωή των ασθενών, κατήγγειλε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου του ΙΚΑ «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη, Αλέκος Κωνσταντινίδης.

Ενδεικτικά ανέφερε πως το νοσοκομείο λειτουργεί σήμερα με δύο αναισθησιολόγους πλήρους απασχόλησης, όταν πριν από μια δεκαετία διέθετε έντεκα. Υπάρχουν και δύο αναισθησιολόγοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν στα μέσα Αυγούστου. «Λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν έως και 1,5 μήνα για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνοντας πως από το 2003 δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ομοια παρουσιάζεται η κατάσταση και σε άλλες ειδικότητες στο νοσοκομείο, π.χ. στις χειρουργικές, με τις ελλείψεις προσωπικού να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και στη λειτουργία άλλων τμημάτων, όπως το καρδιολογικό, το μικροβιολογικό ή το ουρολογικό. Στο μικροβιολογικό, ειδικότερα, υπάρχει πρόσθετο πρόβλημα λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων του, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, είναι ηλικίας 25 ετών και συχνά παρουσιάζουν βλάβες. «Εμείς ως εργαζόμενοι θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες αλλά υπό αυτές τις συνθήκες αυτό γίνεται ανέφικτο» λένε οι εργαζόμενοι και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του «Παναγία».

* Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» προχώρησαν χθες από τις 9 π.μ. και για περίπου ένα τέταρτο οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή και συναδέλφων τους από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Νωρίτερα πραγματοποίησαν ανοιχτή γενική συνέλευση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Ηταν μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τις ανατροπές που έφερε η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, θίγουν ιδιαίτερα τον κλάδο τους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εργάζονται σήμερα κάτω από τα όρια ασφαλείας και σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας. Εν μέσω καλοκαιριού οι περισσότεροι παίρνουν άδεια μόνο 5-10 ημερών καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συμμετείχε στη συνέχεια και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του δημόσιου τομέα, έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας (πρώην υπουργείο) Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που κήρυξε (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας) η ΑΔΕΔΥ.