Eλλειψη χρημάτων, στάση χειρουργείων

Ακόμα…. πηγαίνουν τα κονδύλια στην καρδιοχειρουργική του Ευαγγελισμού

Ακόμη περιμένει ο Ευαγγελισμός τα χρήματα για την ανακατασκευή της καρδιοχειρουργικής μονάδας, που μένει κλειστή από το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μακραίνει η λίστα αναμονής για τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν.

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε στις 23 Νοεμβρίου ότι το σχετικό κονδύλι – συνολικού ύψους 188.000 ευρώ – που απαιτείται για να ανακατασκευαστεί η ειδική μονάδα νοσηλείας των καρδιοχειρουργημένων (Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών – ΑΚΑ) έχει εγκριθεί από καιρό, το νοσοκομείο ουδέποτε έλαβε την πίστωση! Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική αλληλογραφία που αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΤ, τρεις μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού, στις 26 Νοεμβρίου, η αρμόδια υγειονομική διεύθυνση (ΔΥΠΕ) ενέκρινε μόνο 32.000 ευρώ, ποσό που επαρκεί μόνο για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση της μονάδας! Δύο μέρες αργότερα, δηλαδή στις 28/11, και πέντε μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού, εγκρίθηκε η συνολική δαπάνη για την ανακατασκευή της μονάδας.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός είχε σπεύσει τότε να «ρίξει» τις ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου, λέγοντας ότι τα χρήματα «έχουν εγκριθεί εδώ και ένα μήνα. Επρεπε να έχουν διατεθεί για να μην υπάρχει πρόβλημα. Ελέγχονται εκείνοι οι οποίοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ούτε και οι 32.000 ευρώ έχουν πιστωθεί στο ταμείο του Ευαγγελισμού προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες. Η ΑΚΑ είναι ειδική μονάδα όπου νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς μετά τις εγχειρήσεις καρδιάς και διαθέτει 5 κρεβάτια. Εχει τεθεί εκτός λειτουργίας από το καλοκαίρι και για την κάλυψη των αναγκών παραχωρήθηκαν στους καρδιοχειρουργούς 5 κρεβάτια από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Τα κρεβάτια αυτά έμεναν για καιρό κατειλημμένα από ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν επιπλοκές και χρειάζονταν νοσηλεία για μεγαλύτερο διάστημα. Ετσι, μέχρι και τον περασμένο μήνα, οι καρδιοχειρουργοί είχαν τη δυνατότητα να χειρουργούν ελάχιστους ασθενείς. Οι υπόλοιποι έπρεπε να περιμένουν.

«Τις τελευταίες μέρες έχει κάπως εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού προσπαθούμε να στριμώχνουμε τα χειρουργεία ακόμη και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών που περιμένουν. Ομως αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος ασθενής χρειαστεί να παραμείνει στη Μονάδα λίγο παραπάνω, τα χειρουργεία πάλι θα μπλοκάρουν», έλεγε χθες στον ΕΤ ο καρδιοχειρουργός κ. Μιχάλης Αργυρίου, από τη Β’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού.

Οι 32.000 ευρώ που εγκρίθηκαν για την ΑΚΑ του Ευαγγελισμού προορίζονται μόνον για τις ηλεκτρολογικές επισκευές. Οταν ολοκληρωθούν αυτές και ωσότου προχωρήσει η πλήρης ανακατασκευή της ΑΚΑ, οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 3 κρεβάτια για τους χειρουργημένους ασθενείς τους. Ο χώρος στην υπάρχουσα μονάδα είναι τόσο περιορισμένος που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα 20 τετραγωνικά μέτρα ανά κλίνη, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές.

Οπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γ. Διαμαντόπουλος σε επιστολή του η οποία είδε τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, στις 23 Νοεμβρίου, όταν ο υπουργός διαβεβαίωνε για την έγκριση του κονδυλίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου «επικοινώνησε μαζί μου λέγοντάς μου να βγάλω στην τηλεόραση κάποιους γιατρούς για να δηλώσουν τη διαφωνία τους με τους καρδιοχειρουργούς οι οποίοι γνωστοποίησαν το πρόβλημα της ΑΚΑ»…

Λειτουργία στο όριο με πολλούς κινδύνους

Εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον εκκρεμεί η απάντηση του υπουργείου για τη βελτίωση των χειρουργείων του Ευαγγελισμού, τα οποία λειτουργούν σε οριακό σημείο και με πολλούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών που χειρουργούνται. «Η έλλειψη γραμμικής ροής αέρα που δεν επιτρέπει την απομάκρυνση σωματιδίων, η έλλειψη απομόνωσης των χειρουργικών αιθουσών, οι προβληματικοί χώροι καθιστούν τα χειρουργεία μη σύμφωνα προς τους κανόνες λειτουργίας. Δημιουργούνται σημεία μόλυνσης, επικίνδυνα για την ασφάλεια όλου του χειρουργείου», αποκαλύπτει επιστολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τότε η διοίκηση ζητά τη συνδρομή του υπουργείου για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα το ραντεβού με τις αρμόδιες υπηρεσίες…

Παραιτήθηκε ο διoικητής με αιχμές κατά του γ.γ. του υπ. Υγείας

Κατήγγειλε ότι του ζητούσε «εξυπηρετήσεις» στο όνομα Αβραμόπουλου

Την παραίτησή του υπέβαλε την προηγούμενη Πέμπτη ο διοικητής του Ευαγγελισμού κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος.Αφορμή ήταν η επιστολή του ιδίου προς τον υπουργό Υγείας στην οποία ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας κ. Α. Καλογερόπουλος του ζητούσε κατά καιρούς διάφορες «εξυπηρετήσεις» στο όνομα του υπουργού. Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει στην επιστολή του –η οποία κατατέθηκε και στη Βουλή– ότι ο γενικός γραμματέας είχε παρέμβει προκειμένου να αναβαθμιστεί γιατρός που ήταν έκτος στη σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα, είχε ζητηθεί από το διοικητή να παρακάμψει τη σειρά εξόφλησης των προμηθευτών και να εκδώσει επιταγές πληρωμής σε συγκεκριμένο προμηθευτή!

Το υπουργείο Υγείας πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή ενός νοσοκομείου όποιος έχει υπηρετήσει στο ίδιο νοσοκομείο.

Η τροπολογία «φωτογραφίζει» τον Γ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος ήταν επί 20ετία χειρουργός στον Ευαγγελισμό, καθώς και το διοικητή ενός ακόμη μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας και η συζήτησή της στη Βουλή προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της 6μηνης θητείας του Γ. Διαμαντόπουλου μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμα του νοσοκομείου.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ