Έλλειψη χρημάτων, στάση… «Σκυλίτσειου»

Θολό παραμένει το τοπίο για το χρόνο ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη από την «Α» εγγράφου της ΔΕΠΑΝΟΜ με το οποίο γνωστοποιείται στο υπουργείο Υποδομών ότι ανάμεσα στα 14 έργα που έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και μη πληρωμής των λογαριασμών είναι και αυτό του «Σκυλιτσείου».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την εξέλιξη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, χωρίς να μπορεί ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον του έργου, περιμένοντας τις όποιες εξελίξεις μετά τον ορισμό διοίκησης στην ακέφαλη μέχρι σήμερα ΔΕΠΑΝΟΜ.

Σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» επισήμανε ότι δεν υπάρχει – προς το παρόν – κίνδυνος απένταξης του έργου, τονίζοντας ότι τα προβλήματα με την πληρωμή των λογαρισμών ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο – Ιούνιο και ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου από την ανάδοχο κοινοπραξία, τον «Άκτωρα», έγινε επισήμως με εξώδικη δήλωση η διακοπή των εργασιών.

«Μεσολάβησαν σχεδόν δύο μήνες μέχρι να το πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, προφανώς επειδή ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, κάποιοι το κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό», τόνισε η κα Τσουρή.

Το θέμα – όπως είπε – ανακινήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου που θέλησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε έργα της ΔΕΠΑΝΟΜ σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκύψει η «λίστα» με τα 14 έργα στα οποία διακόπηκαν οι εργασίες.

«Στο «Σκυλίτσειο» έχει γίνει και η προμήθεια -στο μεγαλύτερο μέρος του- του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού αξίας πάνω από 2 εκ. ευρώ. ‘Εχουν εγκατασταθεί στη νέα πτέρυγα, αλλά το έργο δεν  μπορεί να παραδοθεί», συνέχισε η βουλευτής.

Η ίδια την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την υπουργό Υγείας αναμένοντας πια τον ορισμό της διοίκησης της ΔΕΠΑΝΟΜ και την καλή – προφανώς – θέληση του υπουργείου να εντάξει το έργο στα πρώτης προτεραιότητας.

«Είναι λυπηρό», σημείωσε, «μετά από τόσο αγώνα και τόση μεγάλη προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων για ένα έργο ζωτικής σημασίας για το Νομό να το έχουμε σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί και να έχει γίνει η διακοπή χρηματοδότησης περίπου 6 μήνες!»

Η κα Τσουρή περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα έργα ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχει πάγωμα εργασιών λόγω έλλειψης χρημάτων. Ενδεικτικά θύμισε ότι στο Νομό μας ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο το έργο στο λιμάνι Μεστών, όσο και το φράγμα στο Σαραπειό.

Κι όλα αυτά επειδή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα δεν αρκεί απλά να εκταμιευτούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και τα αντίστοιχα από τους εθνικούς πόρους, οι οποίοι όμως στέρεψαν…

Το έργο του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τη μελέτη του 2003 που περιελάμβανε εκτός της νέας πτέρυγας και τις παρεμβάσεις στις υφιστάμενες υποδομές, είχε προϋπολογισμό 14,5 εκ. ευρώ ο οποίος αυξήθηκε κατά 4 εκ. ευρώ, λόγω των εργασιών που επέβαλε η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τη βουλευτή στην παρούσα φάση οφείλεται ένα ποσό της τάξεως των 2,5 – 3 εκ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θεωρώ ότι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει καταβληθεί, ώστε να μην φτάσουμε σ’αυτό το σημείο», σχολίασε η κα Τσουρή.

Βέβαια, παρόλο που προβλεπόταν αρχικά η επέκταση του έργου και στις παλιές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, αυτό το κομμάτι δεν έγινε, αν και απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού. Σχετικά μ’ αυτό η βουλευτής δήλωσε ότι στις επαφές που είχε στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και με τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ φάνηκε ότι «ο προϋπολογισμός του έργου διοχετεύτηκε στην κατασκευή της νέας πτέρυγας και εξαιτίας των εμπλοκών που υπήρξαν αλλά και εξαιτίας των καθυστερήσεων».

«Καταλαβαίνετε», υπογράμμισε, «ότι οι τιμές του 2008 και του 2009 δεν μπορούν να ταυτιστούν με τις τιμές του 2003 οπότε έγινε η μελέτη. Θα πρέπει το αμέσως επόμενο βήμα μας να είναι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου της αναπαλαίωσης της παλιάς πτέρυγας».

Κατηγορηματική ήταν όσον αφορά τον κίνδυνο απένταξης, λέγοντας ότι προς το παρόν (!) δεν υπάρχει τέτοιος:

«Το έργο είναι έργο γέφυρα στην τέταρτη προγραμματική περίοδο, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Μπορεί να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να εξευρεθεί και να καταβληθεί και εν πάση περιπτώσει το να μεταφέρεται ένα έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο δεν είναι γενικώς καλό, γιατί στερεί πόρους που θα μπορούσε να διαθέσει ο Νομός σε άλλα έργα».

Τέλος, δεν μπόρεσε να δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας λέγοντας:

«Θα περιμένω την επόμενη συνάντηση μόλις οριστεί η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ – ελπίζω να συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο υπάγεται πλέον η ΔΕΠΑΝΟΜ – προκειμένου να έχουμε οριστικές και σαφείς απαντήσεις».

Βέβαια, από εδώ και πέρα το λόγο πρέπει να έχει και η τοπική κοινωνία, αφού ένα έργο ζωτικής σημασίας κινείται στο άγνωστο με βάρκα την… Ελπίδα;

Χρ.Ψ.

Δημοσιεύτηκε στην Αλήθεια Χίου στις 15-12-2009