Ελλειψη γιατρών – ουρές ταλαιπωρίας ασφαλισμένων

Ελλειψη γιατρών – ουρές ταλαιπωρίας ασφαλισμένων

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ως και μία εβδομάδα περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για να περάσουν επιτροπή ώστε να δικαιολογήσουν μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Τις 35-40 μέρες φτάνει η λίστα αναμονής για εξετάσεις περιστατικών όπως οφθαλμολογικά, ρευματολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, ενδοκρινολογικά, ορθοπεδικά και παθολογικά.

 

Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, που είναι όμως συμβεβλημένα με το ΙΚΑ και έχουν τις ίδιες χρεώσεις, για να εξεταστούν νωρίτερα και να βρουν γρήγορα θεραπεία στο πρόβλημά τους.

Αιτία είναι η έλλειψη γιατρών στο ΙΚΑ, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Θανάσης Νικολαΐδης. Οι κενές οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 5.000, ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 500 γιατροί. Στις 500 ανέρχονται οι κενές θέσεις σε γιατρούς του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία κάλυψη κενών θέσεων έγινε τον Νοέμβριο του 2005, αλλά οι θέσεις που προκηρύχτηκαν σε όλη τη χώρα δεν ξεπέρασαν τις 600. Τα κενά καλύπτονται από συμβασιούχους με διετείς συμβάσεις, οι οποίοι δεν είναι καν ασφαλισμένοι.

Οι γιατροί αδυνατούν να εξετάσουν περισσότερους από 25 ασθενείς στις 5,5 ώρες που διαρκεί η βάρδιά τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στα προβλήματα των ασφαλισμένων, σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ. Αναγκαστικά, οι υπόλοιποι ασθενείς παραπέμπονται στις επόμενες μέρες για να εξεταστούν. Αλλά κάθε μέρα προστίθενται κι άλλοι ασθενείς, σημειώνει.