Ελλιπή τα κονδύλια στον προϋπολογισμό για νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Επικίνδυνη καθιστά τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ο προϋπολογισμός του 2007, ενάμιση μήνα πριν από την εφαρμογή του ΠΔ 76/2005, το οποίο προβλέπει μείωση των ωρών εργασίας βάσει της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τη διενέργεια νέων προσλήψεων, επιτρέπε» τον διορισμό μόνο 700 υγειονομικών, ενώ η πρόσληψη 5.500-6.000 γιατρών για την ασφαλή εφημέρευση των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και 7.000 νοσηλευτών, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του γγ του υπουργείου Υγείας Α.Καλογερόπουλου, δεν είναι δυνατή

Αυτή η κατάσταση προκαλεί την έντονη αντίδραση όχι μόνο γιατρών και εργαζομένων, αλλά και ειδικών επί των οικονομικών της Υγείας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το 2007 ως το έτος της μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ΕΣΥ.

«Όταν τα τακτικά έσοδα αυξάνονται κατά 7,4% και οι πληρωμές για εφημερίες γιατρών, αμοιβές προσωπικούκαι δαπάνες περίθαλψης αυξάνονται από 1,1% ως 2,5 %, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι εμφανής. Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας “τρέχει” με 10% τον χρόνο και οι ιδιωτικές πληρωμές ήδη καλύπτουν τις μισές δαπάνες Υγείας» δηλώνει στην εφημερίδα ο καθηγητής Oικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λ.Λιαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Oμοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Β.Λαοπόδη, ο προϋπολογισμός για το 2007 είναι ελλειμματικός και δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες, όπως την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Σ.Κουτσιουμπέλης θέτει το ζήτημα της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό για το 2007 δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αν και ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αυτή αποτελεί το κλειδί βιωσιμότητας αλλά και αποτελεσματικότητας ενός συστήματος υγείας.

news.in.gr