Ελλιπής η περίθαλψη διαβητικών

 

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Χαμηλή απόδοση όσον αφορά την περίθαλψη των πολιτών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχει η χώρα μας, που κατατάσσεται στην 21η θέση στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Καταναλωτών για τον Διαβήτη. Τα βασικά «αγκάθια» για την Ελλάδα -όπως αυτά καταγράφονται στη σχετική έκθεση- είναι η έλλειψη ειδικευμένου στον διαβήτη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και τα υψηλά ποσοστά επικράτησης του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό, στην καταπολέμηση των οποίων θα πρέπει να στοχεύει μια πολιτική πρόληψης της πάθησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ευρώπη του οργανισμού Health Consumer Powerhouse, που δημοσιοποίηθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 29 χωρών – σε μια πρώτη σύγκριση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας αναφορικά με τον διαβήτη στους τομείς ενημέρωση, δικαιώματα και επιλογές καταναλωτή, πρόσβαση, πρόληψη και αποτελέσματα. Η χώρα μας συγκέντρωσε συνολικά 637 βαθμούς με άριστα τους 1.000. Την πρώτη θέση στον πίνακα καταλαμβάνει η Δανία (837 βαθμοί), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (836 βαθμοί), τη Γαλλία (814 βαθμοί) και τις Κάτω Χώρες (813 βαθμοί). Αντίθετα, στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βουλγαρία με 470 βαθμούς, η Κύπρος με 508 βαθμούς και η Πορτογαλία με 513 βαθμούς. Οι δείκτες στους οποίους η Ελλάδα έχει κακές επιδόσεις αφορούν την ενημέρωση που παρέχεται στους πάσχοντες και την απουσία ειδικών για τον διαβήτη, ιδιαίτερα διαβητολόγων με ειδίκευση στα κάτω άκρα, και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, όπως επισήμανε σχολιάζοντας την απόδοση της χώρας μας η κ. Beatriz Cebolla Garrofe, Project Manager για τον πίνακα για τον Διαβήτη, η πλειονότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον διαβήτη βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που σημαίνει ότι πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα για έλεγχο.

Μεταξύ των αρνητικών για τη χώρα μας στοιχείων είναι η αδυναμία αντιμετώπισης βασικών παραγόντων κινδύνου για τον διαβήτη και συγκεκριμένα της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Ειδικά για το κάπνισμα, η Ελλάδα «κατηγορείται» ότι δεν παρέχει υποστήριξη στους πάσχοντες που επιθυμούν να το διακόψουν.