«Ελπίδα» ταχείας ανέγερσης του ογκολογικού για παιδιά

ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ άδεια για την ανέγερση του Ογκολογικού Νοσοκομείου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», από τη διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, παρέδωσε χθες στην πρόεδρο του Συλλόγου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.

Με την έκδοση της άδειας, επιταχύνεται ο ρυθμός εκτέλεσης της σύμβασης που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος με την «Ελπίδα» για την ανέγερση του νοσοκομείου, προϋπολογισμού 23,73 εκατ. ευρώ. Σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί διαπιστώθηκε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η δωρεά του συλλόγου κυρώθηκε με νόμο στα τέλη Δεκεμβρίου και απαιτήθηκε μικρό χρονικό διάστημα για τη συλλογή των εγκρίσεων από συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της άδειας. Χαρακτηριστικά, η μελέτη πυρόσβεσης εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, εκδόθηκε και η άδεια κατεδάφισης των κτηρίων στο χώρο ανέγερσης της νέας Ογκολογικής Μονάδας. Σημείωσε ότι είναι πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο υλοποίησης της δωρεάς και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καθαρογραφεί το αντίγραφο».

Η κα Βαρδινογιάννη υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο θα ανήκει στα παιδιά της χώρας μας, εξηγώντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα να πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών χωρίς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, με ένα κόστος προσιτό, της τάξης των 40-50.000 ευρώ που θα καλύπτεται από τα Ταμεία τους.

Σημείωσε πως στο εξωτερικό οι μεταμοσχεύσεις αυτές κοστίζουν περί τα 200.000 ευρώ, ενώ σε μία περίπτωση με επιπλοκές, το κόστος έφθασε τα 3,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα βρίσκονται σε λίστα αναμονής 37 παιδιά που χρειάζονται άμεσα νοσηλεία, ενώ άλλα 45 παιδιά με λευχαιμία πρέπει να νοσηλευτούν εντός διετίας.

Σήμερα οι μονάδες διαθέτουν μόνο 9 κρεβάτια, ενώ η καινούργια μονάδα θα διαθέτει 20 κρεβάτια. Επιπλέον, θα υπάρχουν 3 Ογκολογικές Μονάδες και Αιματολογικές, δυναμικότητας 20 κλινών η κάθε μια.