Εμαθαν για τους Γερμανούς, πλάκωσαν κι οι Αγγλοι

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ

Μέσω «Financial Times» πιέζουν οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες για να εισπράξουν οφειλές τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά νοσοκομεία.

 Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξέρχεται από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ Στο προχθεσινό τους φύλλο, στο οποίο οι «Financial Times» φιλοξενούσαν συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, προέβαλλαν στο πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας την προσφυγή φαρμακευτικών εταιρειών στις Βρυξέλλες για την καθυστέρηση πληρωμής τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Η εφημερίδα, η οποία ηγείται τις τελευταίες εβδομάδες των αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, επικαλούμενη δηλώσεις του νομικού συμβούλου του ΣΦΕΕ κ. Γιάννη Χρυσοσπάθη, ανέφερε ότι οι οφειλές τού Δημοσίου προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων είναι 7 δισ. ευρώ και όχι 2,5-3 δισ., όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα παραβιάζει με τη μη πληρωμή των οφειλών στις φαρμακευτικές εταιρείες σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί κάποιες από αυτές στα δικαστήρια εναντίον της χώρας μας, ενώ το θέμα παρουσιάζεται ως άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται βρετανικοί φαρμακευτικοί κολοσσοί, όπως η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca.

Ερωτηθείς από Ελληνες δημοσιογράφους στο Λονδίνο αν βλέπει ύποπτα κίνητρα πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ενδεικτικά: «Ολοι γνωρίζουμε ότι και κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονται και κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική γωνία».

Ο Ελληνας υπουργός είχε δηλώσει προχθές σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα είναι «πιο επιθετικά από της Ιρλανδίας». Ερωτηθείς από την «Ε» πώς στοιχειοθετεί αυτή την τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ελληνικά μέτρα φέρνουν βαθύτερες και δυσκολότερες τομές από την προσωρινή διαχείριση του ελλείμματος που επιτυγχάνει η μείωση μισθών στην Ιρλανδία.

Το άλλο ζήτημα για το οποίο έπρεπε να πείσει ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ήταν η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που προαναγγέλλει. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο «Economist» όσο και οι «Financial Times» στέκονται ιδιαίτερα στην εσωκομματική και συνδικαλιστική αντίδραση που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε σχετικά στην «Ε»: «Οι Ελληνες πολίτες είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης». *