«Εμφραγμα» στα εξωτερικά ιατρεία τα Σαββατοκύριακα

 

Εκατοντάδες ασθενείς συνωστίζονται σε χώρο λίγων τετραγωνικών. Τρεις δερματολόγοι καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 80 περιστατικά ο καθένας

«Ασφυξία» προκαλείται τα Σαββατοκύριακα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».

Εκατοντάδες ασθενείς συνωστίζονται σε έναν χώρο λίγων τετραγωνικών, όπου λειτουργούν τα δερματολογικά εξεταστήρια. Το νοσοκομείο χτίστηκε πριν από έναν αιώνα και οι χώροι του δεν επαρκούν για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η διοίκησή του εξετάζει τρόπους επέκτασής τους, αλλά έχει περιορισμένες δυνατότητες, καθώς η σύμβαση δωρεάς του κτιρίου δεν επιτρέπει πολλές παρεμβάσεις.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν, μαζί με το «Ανδρέας Συγγρός», εφημέρευαν παράλληλα κι άλλα νοσοκομεία για δερματολογικά περιστατικά. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα με δερματολόγο σε 24ωρη βάση, καθώς τα ιδιωτικά ιατρεία είναι κλειστά, ενώ χωρίς δερματολόγο λειτουργούν τα περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου 200 έως 240 άνθρωποι ημερησίως. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αλλοδαποί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είχαν σοβαρά προβλήματα.

Οι οικονομικοί μετανάστες συνηθίζουν να επισκέπτονται το νοσοκομείο σε μη εργάσιμες μέρες, για να μη χάσουν μεροκάματα ή για να αποφύγουν τα 34 ευρώ που είναι το κόστος επίσκεψης στα τακτικά, απογευματινά εξωτερικά ιατρεία. Κατάχρηση της έννοιας του επείγοντος, όμως, κάνουν και Ελληνες ασθενείς, οδηγώντας σε αδιέξοδο όσους χρειάζονται πραγματικά επείγουσα φροντίδα.

Και για τριχόπτωση…

«Χαρακτηριστικό της εικόνας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα “επείγοντα” τα Σάββατα και τις Κυριακές είναι ακόμη και άνθρωποι με δερματικές παθήσεις όπως… τριχόπτωση», αναφέρει στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Μπάμπης Αυγερινός.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό, η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα σε ένα νοσοκομείο το οποίο έχει τεράστια ζήτηση, η οποία καλύπτεται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Το νοσοκομείο έχει 201 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και υπηρετούν μόλις 81, ενώ κενές είναι οι μισές από τις 120 θέσεις λοιπού προσωπικού.

Τα Σαββατοκύριακα, τρεις δερματολόγοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 80 και πλέον περιστατικά ο καθένας. Η χαώδης αυτή εικόνα δεν επιτρέπει ούτε στους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θέλουν, ούτε στους ασθενείς να εξυπηρετηθούν σωστά.

Τις καθημερινές, το νοσοκομείο εξυπηρετεί ημερησίως 400 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 100 στα εξειδικευμένα τμήματα. Διαθέτει πλήθος ειδικών ιατρείων, όπως στοματολογικό, ψωρίασης και κλινική όνυχος, πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο, τμήμα μικρών επεμβάσεων, τμήμα κρυοθεραπείας και λέιζερ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ