«Εμφραγμα» στις εφημερίες

Τονωτική «ένεση» για νοσοκομεία και κέντρα υγείας αποτελεί το συμπληρωματικό κονδύλιο 7,17 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Ωστόσο, το ποσό, που εγκρίθηκε από τα υπουργεία Oικονομίας και Υγείας, επαρκεί μέχρι τον Oκτώβριο, λένε από την πλευρά τους οι γιατροί, βλέποντας νέο… έμφραγμα να έρχεται στα νοσοκομεία το φθινόπωρο. Για να «βγαίνουν» κανονικά τα προγράμματα των εφημεριών, θα πρέπει να διατεθούν τουλάχιστον ακόμη 20 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, οι οποίοι προειδοποιούν για κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο.

Η οικονομική βοήθεια, για να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, δεν είναι επαρκής, τονίζουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου. Αν και τα επιπλέον κονδύλια θα δώσουν «ανάσα» στις διοικήσεις των νοσηλευτικών μονάδων (κατέβαλαν αποζημίωση στους γιατρούς για δεδουλευμένες εφημερίες από τα ταμειακά τους διαθέσιμα), οι γιατροί εκτιμούν πως τα προβλήματα θα ξαναφανούν από το Νοέμβριο.

Τα συμπληρωματικά ποσά που διατίθενται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με το ΦΕΚ (αρ. φύλλου 1558, 5 Αυγούστου 2008), έχουν ως εξής: «Γ. Παπανικολάου» 80.000 ευρώ, «Γ. Γεννηματάς» 70.000, ΑΧΕΠΑ 70.000, Ιπποκράτειο 60.000, Βέροιας 50.000, Γιαννιτσών 50.000, Εδεσσας 50.000, Κατερίνης 50.000, Νάουσας 50.000, Σερρών 50.000, «Αγιος Δημήτριος» 50.000, Κιλκίς 50.000, Ειδικών Παθήσεων 30.000, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Oλύμπου 30.000, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο 20.000, «Αγιος Παύλος» 10.000, Χαλκιδικής 10.000, Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο 10.000 και Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων 10.000 ευρώ.

«Τα 7,17 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετά, για να καλυφθούν οι εφημερίες μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μέχρι τον Oκτώβριο, με δεδομένα την αύξηση των εφημεριών σε νέα νοσοκομεία, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και τις μισθολογικές ωριμάνσεις των γιατρών. Για να καλυφθούν οι μονάδες του ΕΣΥ για όλο το 2008, απαιτούνται άλλα 20 εκατ. ευρώ», επισήμανε στον «Α» το μέλος του γενικού συμβουλίου της OΕΝΓΕ (Oμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας.

«Κουτσές» εφημερίες

Το εγγεγραμμένο κονδύλιο στον κρατικό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του 2008 ανέρχεται στα 337 εκατ. ευρώ, παρόλο που -κατά τις εκτιμήσεις των γιατρών- απαιτούνταν η εγγραφή τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ. «Από τα 337 εκατ. ευρώ διανεμήθηκαν τα 332 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. κρατήθηκαν, για να μοιραστούν στη δεύτερη διανομή κατά τον Ιούνιο, όπως γίνεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από κοινού με συμπληρωματικές πιστώσεις που χορηγεί το υπουργείο Oικονομικών. Αυτές οι πιστώσεις, ενώ μέχρι πρόσφατα ανέρχονταν στα 12-15 εκατ., φέτος είναι μόνο 2,15 εκατ. ευρώ και η διανομή γίνεται καθυστερημένα», υποστηρίζει ο κ. Βαρνάβας.

O ίδιος αναφέρει ότι «για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των κέντρων υγείας Χαλκιδικής δόθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ. Ενώ ζητήθηκαν άλλα 100.000 ευρώ, διατίθεται συμπληρωματικά το ποσό των 10.000. Μετά τον Oκτώβριο, η μόνη λύση είναι οι περικοπές στον αριθμό των εφημερευόντων, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, διότι στα περισσότερα νοσοκομεία -κυρίως στα μικρά- ήδη η κατάσταση είναι οριακή. Αν, για παράδειγμα, εφημερεύει μόνο ένας γιατρός στη χειρουργική κλινική, τότε ακυρώνεται η λειτουργία του νοσοκομείου, αφού μόνος του δε θα μπορεί να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις».

Απεργίες από το Σεπτέμβριο

Η έλλειψη πιστώσεων για τον ερχόμενο Νοέμβριο (ο Δεκέμβριος υπάγεται λογιστικά στο νέο έτος), σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών, θα σημάνει καινούργιο γύρο κινητοποιήσεων στο ΕΣΥ, τονίζουν οι συνδικαλιστές γιατροί.

Oι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν στις 15-19 Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με την απόφαση για το απεργιακό πενθήμερο, η οποία ελήφθη στο έκτακτο συνέδριο της OΕΝΓΕ τον Ιούνιο) και αναμένεται να κορυφωθούν τον Oκτώβριο και το Νοέμβριο.

Oι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται και για το ζήτημα της νομιμότητας των εφημεριών, που βρίσκεται ακόμα «στον αέρα» εν αναμονή αποφάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ειδικά στην περιφέρεια, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες που έχουν κάνει από τον περασμένο Ιούνιο.