Εμφραγμα στο ΕΣΥ από τις κινητοποιήσεις

Χωρίς δημόσια ιατρική περίθαλψη θα μείνει η Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά το μισθολόγιο και τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Για πρώτη φορά οι γιατροί αποφάσισαν να «μπλοκάρουν» τις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αντιδρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να τους «επιστρατεύσει». Ετσι, την Τετάρτη οι γιατροί θα αποκλείσουν το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και τα εφημερεύοντα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης. Την ίδια μέρα ξεκινά και η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Μόνο επείγοντα περιστατικά

«Πρώτη φορά προχωρούμε ως Ομοσπονδία στο κλείσιμοτης εφημερίας νοσοκομείων.Αυτόσημαίνει ότι θα περνούν την πύλη των νοσοκομείωνμόνο τα περιστατικάτων οποίων κινδυνεύει η ζωή.Αποφασίσαμε να σκληρύνουμετη στάση μας και να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοινα δεχτούμε την άτυπη επιστράτευση του υπουργείου Υγείας» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Δ.Βαρνάβας , μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σημειώνοντας ότι σε όλα τα νοσοκομεία έχουν πλέον εξαντληθεί οι νόμιμες εφημερίες των γιατρών. Ο κ. Βαρνάβας προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ώσπου να κυρωθεί από τη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως ακριβώς υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παν. Ευσταθίου απέστειλε έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών ζητώντας τους να λάβουν μέτρα για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, καλεί τόσο τους ίδιους όσο και τους προέδρους των νοσοκομείων «να μεριμνήσουν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τις υποχρεώσειςτης Διοίκησης του Νοσοκομείουγια την εκπόνησητων προγραμμάτων εφημερίαςπροκειμένου να καλυφθούνστο έπακρο οι ανάγκεςτων νοσοκομείων». Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλουν τον εξαναγκασμό που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στους διοικητές των νοσοκομείων να παρανομήσουν και να «επιστρατεύσουν» τους γιατρούς. Επισημαίνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το νομοθέτημα που εισήγαγε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή και απαιτούν από την κυβέρνηση να τιμήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, χωρίς να μπαίνουν στο «παζάρι» προσθαφαιρέσεων, τονίζοντας ότι αυτό δεν τιμά τους αντισυμβαλλόμενους. Σχετικά με τις εφημερίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί εμμένουν στην τελευταία απόφασή τους για εφαρμογή του εθνικού δικαίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να προχωρήσει σε επιπλέον μισθολογικές αυξήσεις, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των γιατρών.

Παγώνει ο εφοδιασμός

Στα προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στα νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας με τις εφημερίες των γιατρών έρχονται να προστεθούν και αυτά από τη διακοπή του εφοδιασμού τους με αναλώσιμο υλικό (σύριγγες, γάντια, γάζες, καθετήρες κ.ά.).

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισαν την επ΄ αόριστον αναστολή των παραδόσεων υλικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διαφωνώντας με την πρόταση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας για εξόφληση των χρεών σε τρεις δόσεις. Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί πρότειναν η πρώτη δόση (20%30% της οφειλής) να καταβληθεί άμεσα, η δεύτερη σε έναν χρόνο και η τρίτη το 2011.