Εμφραγμα στο «Παπανικολάου»

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Υπολειτουργεί η πάλαι ποτέ πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», όπου, με διευθυντή τον Παναγιώτη Σπύρου, είχαν γίνει οι πρώτες ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις καρδιάς – πνευμόνων. Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 Οι 35 κλίνες της κλινικής δεν επαρκούν και ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλες, όπως η Οφθαλμολογική Η κλινική έχει δυνατότητα 30-35 καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων τον μήνα, αλλά γίνονται μόνο 10. Οι ασθενείς περιμένουν στους θαλάμους επί μέρες μέσα στην αγωνία να τους ενημερώσουν πότε θα χειρουργηθούν. Εξαιτίας της αύξησης των ημερών νοσηλείας, οι 35 κλίνες της κλινικής δεν επαρκούν και καρδιοπαθείς ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, όπως π.χ. η οφθαλμολογική, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εντελώς διαφορετική εξειδίκευση. Πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν την αγωνία, που εντείνεται από την πολυήμερη νοσηλεία, και φεύγουν για να χειρουργηθούν σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα, όπου το κόστος των επεμβάσεων είναι υψηλότερο. Η πολυήμερη αναμονή αυξάνει επίσης το κόστος νοσηλείας.

Ελλειψη ΜΕΘ

Αιτία της κατάστασης που επικρατεί είναι η έλλειψη ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής για τη μετεγχειρητική νοσηλεία των ασθενών. Η καρδιοχειρουργική δανείζεται συνολικά τρεις κλίνες από τις δύο γενικές ΜΕΘ για τους χειρουργημένους ασθενείς της. Το πότε θα χειρουργηθεί κάποιος καρδιοπαθής, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο επείγουσα κι επικίνδυνη είναι η πάθησή του, αλλά και από το πότε θα ελευθερωθεί μία από τις τρεις κλίνες.

Ενας από αυτούς, ο Χρυσόστομος Καρκάρης, που νοσηλεύεται 10 μέρες περιμένοντας να χειρουργηθεί για μπάι-πας, αρνήθηκε χθες τη σίτιση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φεύγει από την κλινική για να χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο.

«Περιμένω στο κρεβάτι από τις 25 Μαΐου κι ακόμη δεν γνωρίζω πότε θα χειρουργηθώ. Είχα έρθει στις 11/5 αλλά μου ανανέωσαν την είσοδό μου γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ. Σταμάτησα να σιτίζομαι και περιμένω απάντηση από άλλο νοσοκομείο για να χειρουργηθώ», λέει.

Η κλινική απέκτησε διευθυντή το 2006. Είναι ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Δρόσος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Εχουμε δύο χειρουργεία, αλλά δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε όπως πρέπει γιατί δεν υπάρχει ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής. Μπορούμε να κάνουμε 30-35 επεμβάσεις το μήνα, αλλά κάνουμε μόνο 10. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε ραντεβού για τα μέσα Ιουλίου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να χειρουργηθούν οι ασθενείς».

Η λύση είναι η ίδρυση μονάδας μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών της καρδιοχειρουργικής, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Μόσχος. Ηδη ετοιμάζεται ο χώρος και προωθείται η αγορά των μηχανημάτων, προσθέτει.

Σύμφωνα με το διοικητή της 3ης ΥΠΕ (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), Δ. Βαρτζόπουλο, η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα είναι δυναμικότητας 4-6 κλινών. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των κλινών είναι ικανός για να επανέλθει ο εύρυθμος ρυθμός λειτουργίας στην κλινική. «Μέχρι τότε με σύσταση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) την ευθύνη για το χρόνο νοσηλείας των χειρουργημένων καρδιοπαθών στις τρεις συγκεκριμένες κλίνες της ΜΕΘ θα έχει ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής, Γ. Δρόσος». *