«Εμφραγμα» στο τμήμα νεογνών στα κρατικά νοσοκομεία

 

Πάνω από 100% η πληρότητα. Ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό

Με «ρίσκο» για τις ανθρώπινες ζωές λειτουργούν τα τμήματα νεογνών στα κρατικά νοσοκομεία της Κρήτης, στα οποία συνωστίζονται δεκάδες βρέφη λόγω έλλειψης υποδομών και θέσεων. Σε ολόκληρη την Κρήτη λειτουργούν μόνο δυο τμήματα νεογνών, στο Πανεπιστημιακό και στο Βενιζέλειο, τα οποία δέχονται σοβαρά περιστατικά από ολόκληρο το νησί, ενώ γίνονται συχνά αεροδιακομιδές και από τα γύρω νησιά.

Οπως έγινε γνωστό, η πληρότητα του τμήματος νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης έχει ξεπεράσει το 100% και αναγκαστικά με εντολή της διοίκησης μεταφέρονται βρέφη για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το τμήμα είχε τη δυνατότητα νοσηλείας μόνο 25 βρεφών αλλά αναγκάζεται να νοσηλεύει 30 και 35 με σοβαρά προβλήματα υγείας, και αν δεν υπάρχουν άλλες κενές θέσεις στέλνονται περιστατικά και στο Βενιζέλειο. Ομως και στο τμήμα νεογνών του Βενιζέλειου συχνά παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Τα νεογνά που νοσηλεύονται στα δυο τμήματα είναι με βαριές λοιμώξεις, αναπνευστικά, καρδιολογικά και άλλα σοβαρά προβλήματα. Η νοσηλεία τους μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και μήνες. «Οι ανάγκες των τμημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες τόσο σε κλίνες όσο και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε εξοπλισμό» δηλώνουν στο «Εθνος» φορείς της υγείας και εργαζόμενοι.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι λόγω του όγκου της δουλειάς το προηγούμενο διάστημα στο τμήμα του Πανεπιστημιακού έκανε εφημερίες ακόμα και η διευθύντρια.

Για τη λύση του προβλήματος χρειάζεται εκτός των άλλων να αναπτυχθούν ανάλογα τμήματα και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης. Ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση κρίνεται η δημιουργία τμήματος νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων, για το οποίο έχουν γίνει πολλές κυβερνητικές εξαγγελίες. Ο βουλευτής Χανίων Μανόλης Σκουλάκης έχει θέσει πολλές φορές το θέμα αυτό στη Βουλή.

Ωστόσο από τον συνωστισμό των περιστατικών που παρατηρείται στα δύο τμήματα νεογνών, δεν λείπουν τα νεύρα, οι εντάσεις αλλά και οι διαξιφισμοί μεταξύ γονιών, γιατρών ή διοικητικών στελεχών.

Μια τέτοια περίπτωση συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όταν ένα νεογέννητο με σοβαρά προβλήματα υγείας έγινε «μπαλάκι» από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Βενιζέλειο, όπου υπήρχε κενή θέση. Την ίδια νύχτα της μεταφοράς το νεογνό πέθανε στο Βενιζέλειο. Το νεκρό νεογνό μεταφέρθηκε στη συνέχεια και πάλι πίσω στο Πανεπιστημιακό για νεκροψία, ενώ ακολούθησε…τριήμερη γραφειοκρατία νοσοκομείων και υπηρεσιών για την ταφή του.

Οπως είπαν οι γιατροί το βρέφος ήταν καταδικασμένο να πεθάνει λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, εξέλιξη για την οποία είχαν ενημερωθεί οι γονείς. Η οικογένεια που έχασε το παιδί της εξέφρασε την οργή και τις διαμαρτυρίες της καθώς, όπως λένε, η μεταφορά του βρέφους από το Πανεπιστημιακό στο Βενιζέλειο έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή της.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα εμείς θέλαμε το παιδί μας να νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό, που εκεί προσφέρονται υψηλότερες υπηρεσίες. Εκεί άλλωστε νοσηλευόταν ακόμα και η μητέρα του» δήλωσαν στο «Εθνος» συγγενείς της οικογένειας.

Μανόλης Κοκολάκης