Εμφραγμα στον Ερυθρό Σταυρό από τα χρέη του Δημοσίου

Ο ΕΕΣ απέσυρε τους εκπροσώπους του από το ΔΣ των δύο νοσοκομείων, μπλοκάροντας τη λειτουργία τους και καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την άμεση πληρωμή των χρεών

Χωρίς διοικήσεις έχουν μείνει δύο μεγάλα νοσοκομεία, το «Κοργιαλένειο» και το «Ασκληπιείο Βούλας» που ανήκουν στον Ερυθρό Σταυρό, αφού ο ΕΕΣ (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) απέσυρε από τα ΔΣ τους εκπροσώπους του. Αυτό σημαίνει ότι καμιά απόφαση των νοσοκομείων, από τα εναπομείναντα μέλη των ΔΣ (για πληρωμές, προμήθειες κ.ά.) δεν μπορεί να είναι νόμιμη και μπλοκάρεται στην ουσία η λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τον Ερυθρό Σταυρό έχουν περάσει σε νέα φάση έντασης, τη χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Βασική αιτία είναι τα τεράστια χρέη του δημοσίου για τα δύο νοσοκομεία, που με ειδική σύμβαση εξυπηρετούν ανάγκες του ΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι του ΕΕΣ στα ΔΣ των δύο νοσοκομείων αποσύρθηκαν επειδή το υπουργείο δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, γι’ αυτό και ο ΕΕΣ καταφεύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των χρεών, που φτάνουν συνολικά στα 41.810.531 ευρώ.

Οπως τονίζει η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, το δημόσιο αμελεί συστηματικά να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις και γι’ αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ακόμα και για τις πολυσυζητημένες 30 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, τις 40 κλίνες και τις 3 χειρουργικές αίθουσες για τις ανάγκες του «Κοργιαλένειου» νοσοκομείου, που «ενοικίασε» το δημόσιο στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», μέχρι στιγμής ο ΕΕΣ δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορεί ο Ερυθρός Σταυρός να πληρώσει τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ να τον απειλεί με κατασχέσεις για απλήρωτες εισφορές και να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.

Παρεμβάσεις. Τριβές στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί και για τον τρόπο που διοικούνταν τον τελευταίο καιρό τα δύο νοσοκομεία, με παρεμβάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΕΣ, ακόμα και για τις επιλογές υψηλόβαθμων στελεχών που γίνονται ερήμην του.

Την άλλοτε αγαστή συνεργασία, που είχε φτάσει μέχρι το σημείο να «νοικιάζονται» υπηρεσίες στο ΕΣΥ, όπως οι ΜΕΘ, να προαναγγέλλονται κοινές «μπίζνες» στον τομέα της Υγείας, με σύμπραξη ιδιωτών – δημοσίου, όπως και μίσθωση σε ιδιώτες τμημάτων από οικόπεδα νοσοκομείων, όπως του «Ασκληπιείου Βούλας», έναντι τεράστιων ποσών που προσφέρθηκαν να δώσουν ιδιώτες, διαδέχεται τώρα η παντελής έλλειψη συνεργασίας και η πολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις τους.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΕΣ Ανδρέας Μαρτίνης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του εξέθεσε την κατάσταση, αφού πρώτα εξάντλησε όλες του τις προσπάθειες να πείσει την κυβέρνηση ότι, χωρίς τα χρήματα αυτά, αδυνατούν τα δύο νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες και δράσεις του ΕΕΣ -μεταξύ των οποίων και τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών- να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ο κ. Μαρτίνης κάνει λόγο για «οικονομικό στραγγαλισμό» και αθέτηση των οικονομικών όρων της σύμβασης μεταξύ δημοσίου και ΕΕΣ, που έχει κυρωθεί με τον Ν. 3627/24.12.2007 και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός αποδέχθηκε να διαγραφεί προηγούμενο χρέος του δημοσίου ύψους 35 εκ. ευρώ (μέρος των προηγούμενων χρεών).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο προχώρησε ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τη διοίκηση του ΕΕΣ, στην αντικατάσταση της διοικητού του νοσοκομείου Παναγιώτας Χατζοπούλου, με την οποία ο ΕΕΣ είχε άριστη συνεργασία και δεν υπήρξε πρόβλημα το οποίο να δικαιολογεί την αποπομπή της.

Εμπαιγμός για τις οφειλές

Σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί και να συνεχιστεί μια σχέση σε υγιείς βάσεις, το δημόσιο υπέγραψε σύμβαση να διαθέτει για τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων του ΕΕΣ, που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, 12 εκ. ευρώ ετησίως. Ομως, δύο χρόνια τώρα, δεν τα έχει πληρώσει, ενώ έχει και χρέη προηγούμενων χρόνων. Ο κ. Μαρτίνης αναφέρει επίσης ότι «η ασυνέπεια του δημοσίου, που κινείται πλέον στα όρια του εμπαιγμού, δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΕΣ». Για το 2008 το δημόσιο όφειλε να καταβάλει στον ΕΕΣ 17,5 εκ. ευρώ, που είναι η ετήσια συμβατική υποχρέωση και η κάλυψη προγενέστερων οφειλών στο ΙΚΑ που έχει αναλάβει. Τελικά κατέβαλε μόνο 6,2 εκ. ευρώ. Για το 2009, η συνολική οφειλή του δημοσίου για τα δύο νοσοκομεία διαμορφώνεται στα 26 εκ. ευρώ. Ομως, στον προϋπολογισμό έγινε εγγραφή μόνο 6,2 εκ. ευρώ, που μετά από διαμαρτυρίες του ΕΕΣ διορθώθηκαν σε 11 εκ. ευρώ, για να πληρώσει με αυτά ο ΕΕΣ και το ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί η υποχρέωση πληρωμής του ΙΚΑ ανήκει στο δημόσιο. Το υπουργείο Υγείας, αρχές του περασμένου μήνα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση, διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει το χρέος και θα δοθούν άμεσα, έναντι της οφειλής, 12 εκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτό το ποσό, να έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής καμιά σχετική απόφαση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ