Έμφραγμα στον Ευαγγελισμό – σηκώνουν τα χέρια οι γιατροί

Έξι μήνες στην ουρά για εγχείρηση καρδιάς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Στον αέρα βρίσκεται η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών, που αναγκάζονται να περιμένουν έως και έξι μήνες έως ότου βρεθεί κενό κρεβάτι.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η μονάδα ανάνηψης, όπου μεταφέρονται οι χειρουργημένοι μετά την επέμβαση παραμένει… ερμητικά κλειστή από τα μέσα του Αυγούστου, από τότε δηλαδή που κάηκε ο μετασχηματιστής ρεύματος και άρχισε η ανακατασκευή της.
Παρ΄ όλα αυτά η συγκεκριμένη κλινική συνεχίζει να εφημερεύει μέρα παρά μέρα, εκ περιτροπής με το «Ιπποκράτειο»- πρόκειται για τα δύο δημόσια νοσοκομεία που έχουν καρδιοχειρουργικό τμήμα στην Αθήνα- καλύπτοντας πέρα από τους ασθενείς της Αττικής και τις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου! Ο «Ευαγγελισμός» αναγκάζεται να αναλαμβάνει ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν κατεπειγόντως ακόμη κι όταν δεν εφημερεύει, αφού είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της ρήξης ισθμού αορτής με την ενδοαυλική τοποθέτηση stent. Έτσι «τυχεροί» μέσα στην… ατυχία τους αποδεικνύονται οι ασθενείς του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι διακομίζονται στο «Ωνάσειο», το οποίο εφημερεύει τις συγκεκριμένες ημέρες.
Οι καρδιοχειρουργοί έχουν κάνει… κατάληψη σε τέσσερα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρεβάτια αυτά είναι πάντα «πιασμένα» και… ελλιπώς εξοπλισμένα.
«Οι μονάδες ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών είναι εξοπλισμένες με ανδοαρτικό μπαλονάκι, αλλά και θερμαινόμενες κουβέρτες, υποστηρίζοντας έτσι τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Τώρα κάποια από αυτά βρίσκονται στους διαδρόμους, έτοιμα να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μία ανάγκη», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καρδιοχειρουργός Μιχάλης Αργυρίου.

Προηγούνται τα επείγοντα

Οι ασθενείς περιμένουν έως και έξι μήνες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να χειρουργηθούν, καθώς δίδεται προτεραιότητα στα επείγοντα.
«Όταν κάποιος πάσχει από στεφανιαία νόσο και επομένως ο κίνδυνος για την υγεία του δεν είναι άμεσος, τότε αναγκαστικά μπαίνει σε λίστα αναμονής. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως έχουμε μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι, το οποίο λειτουργεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Έχει τύχει μάλιστα, να αρνηθούμε να χειρουργήσουμε. Οι συγγενείς έκλαιγαν και μας παρακαλούσαν, όμως τα χέρια μας είναι δεμένα. Τελικά, πήγαν σε ιδιωτικό και πλήρωσαν 12.000 ευρώ», προσθέτει ο κ. Αργυρίου.
Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» παραδέχεται «πως τα πέντε κρεβάτια που λειτουργούν στην μονάδα ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών- η οποία παραμένει κλειστή- είναι όντως λίγα. Ακόμη όμως κι αν δημιουργήσουμε μεγαλύτερη μονάδα, πάλι οι γιατροί θα διαμαρτύρονται από τη στιγμή που το όριο ηλικίας αυξάνεται και μαζί του και τα καρδιολογικά προβλήματα».

Δεν βλέπουν πρόβλημα!

Υποστηρίζει όμως ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα από τη στιγμή που η ΜΕΘ έχει παραχωρήσει τέσσερα κρεβάτια. «Μάλιστα, όταν χρειαστεί, ανοίγουμε και πέμπτο- έχω δώσει αρκετές φορές εντολή τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον έχουν παραχωρηθεί και δύο κρεβάτια από την καρδιολογική μονάδα, έτσι ώστε να αποσυμφορίζονται τα τέσσερα κρεβάτια με περιστατικά που κρίνονται λιγότερο βαριά ή που εξελίσσονται ομαλά», προσθέτει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Οι γιατροί του νοσοκομείου πάντως, δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, αφού κάθε μέρα που εφημερεύουν αναγκάζονται να ενημερώνουν το Συντονιστικό Όργανο του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια καρδιοχειρουργικά περιστατικά τόσο επείγοντα όσο και τακτικά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις επιστολές.