«Εμφύλιος» για τα ιατρεία των πανεπιστημιακών

Ηχηρές ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον νόμο για την Υγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά, Μάρθα Καϊτανίδη

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τα απογευματινά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών σημειώθηκε χθες, αυτή τη φορά στον ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Τσούρας ζήτησε σε έντονο ύφος εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας διότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε το όνομά του, κάνοντας λόγο για «ομάδα Τσούρα» που μπλοκάρει τη ρύθμιση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Η αντιπαράθεση κράτησε περίπου ένα τέταρτο με τον Ανδρέα Λοβέρδο να εξηγεί: «Θανάση, σε σέβομαι και σε εκτιμώ. Η αναφορά μου δεν ήταν σε κάποια ομάδα σου αλλά στην προσπάθειά μου να δείξω στον Πρωθυπουργό πόσο σημαντικά είναι τα θέματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Στην ίδια συνεδρίαση η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για τα ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών. Ο βουλευτής Τρικάλων Παύλος Στασινός είπε μάλιστα ότι θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Και άλλοι βουλευτές (Περλεπέ, Κωνσταντινόπουλος) διατύπωσαν ενστάσεις, κάνοντας λόγο για γιατρούς πολλών ταχυτήτων αλλά και για ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν οι βουλευτές. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι πρέπει να περάσει η επίμαχη διάταξη ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας για τους λοιπούς πανεπιστημιακούς.

Το συνταγολόγιο. Με την ένταξη 5.000 νέων γιατρών και τις συγχωνεύσεις πολυϊατρείων του ΙΚΑ με Κέντρα Υγείας ενισχύεται το νέο ενιαίο Ταμείο, υπό την ομπρέλα του οποίου θα λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι. Εντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών της χώρας, οι οποίοι απεργούν για δεύτερη ημέρα. Από την 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ θα έχουν ενιαίο συνταγολόγιο, ενώ την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε διαβούλευση o ενιαίος κανονισμός παροχών ώστε να πάψει το φαινόμενο των ασφαλισμένων δύο ταχυτήτων.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, πενήντα Κέντρα Υγείας εντάσσονται άμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ έως τα τέλη του χρόνου θα ενταχθούν ακόμη 180. Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνισε ότι τα Κέντρα Υγείας και οι 1.700 γιατροί δεν αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ. Στα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γεράσιμος Βουδούρης, είναι να γίνουν συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας με Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, κατά περιοχές και κατά περίπτωση.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Δεν θα χορηγήσουμε πιστοποιητικά στους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, προσθέτοντας ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είναι κατά του νέου Ταμείου, που υποβαθμίζει την ποιότητα υπηρεσιών υγείας και αφανίζει την αξιοπρέπεια των γιατρών.
Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες γιατροί επιμένουν μεταξύ των άλλων στην κατά πράξη αμοιβή και όχι στην αντιμισθία, που θα οδηγήσει – όπως λένε – σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων καθώς δημιουργείται σχέση εξάρτησης του γιατρού από τον ασθενή.
Η πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων, όμως, είναι μηνιαίες απολαβές από 900 έως 2.800 ευρώ και η αμοιβή των γιατρών να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που τους επιλέγουν.