Εμβόλιο με υπεύθυνη δήλωση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα κάνουν το πανδημικό εμβόλιο: τόσοι υπολογίζονται πως ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης.

Ωστόσο, πριν από τη χορήγηση του εμβολίου οι εμβολιαζόμενοι θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για την ασφάλειά του.

Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ελένη Γιαμαρέλλου μετά το τέλος της συνεδρίασης, η πρακτική της υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης αποτελεί τον κανόνα για κάθε καινούργιο φάρμακο που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιο έγγραφο συμπεριλαμβάνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν μεταξύ άλλων πως έχουν ενημερωθεί για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές από τον εμβολιασμό και πως γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών.

Η κ. Γιαμαρέλλου διευκρίνισε πως το περιεχόμενο της δήλωσης θα έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και δεν θα παρέχει νομική ασυλία στις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ προσέθεσε ότι «οι πρώιμες πληροφορίες, ακόμα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μας λένε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές».

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους πολίτες που θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοθεί προτεραιότητα σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν βρέφη άνω των 6 μηνών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, το βρογχικό άσθμα, παθήσεις του μυϊκού και του νευρομυϊκού συστήματος αλλά και άτομα με ανοσοκατεσταλμένο αμυντικό σύστημα (π.χ. μεταμοσχευμένοι).

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επίσης οι έγκυοι που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης, άτομα που φροντίζουν μωρά έως 6 μηνών καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Παρ΄ όλα αυτά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ιεράρχηση των ομάδων που ανήκουν στον υγιή πληθυσμό, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχτεί η πανδημία. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αρχικά- και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα της συμπεριφοράς του νέου ιού Α- συμφωνήσει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-40 ετών. Για προληπτικούς λόγους

Στο μεταξύ, οι ειδικοί που συμμετείχαν στην Επιτροπή κατέληξαν πως τα σχολεία πρέπει να κλείνουν για προληπτικούς λόγους ανάλογα με τη συρροή των κρουσμάτων. Έτσι, μπορεί να ληφθεί απόφαση να κλείσει μία τάξη ακόμη κι αν παρουσιαστούν 1-5 κρούσματα και να κλείσει το σχολείο όταν περισσότερες από μία τάξεις έχουν 1-5 κρούσματα. Στόχος των ειδικών είναι να αποτραπεί κατ΄ αυτό τον τρόπο η έξαρση της γρίπης στα σχολεία που θα προσβάλει ταυτόχρονα μεγάλο ποσοστό μαθητών.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στο τηλεφωνικό κέντρο για τη νέα γρίπη, το 1135, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 65.000 κλήσεις. Σημειώνεται, πως από χθες λειτουργεί και το ειδικό portal www. 1135. gr με πληροφορίες και ιατρικές συμβουλές. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως είναι αρκετά έως πολύ ενημερωμένοι για τη νέα γρίπη Α.