Εν τη παλάμη και ούτω… εξετάσωμεν

Σταματούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να δέχονται επί πιστώσει τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν στις πληρωμές τους από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, θα δέχονται τους ασθενείς και θα τους εξετάζουν, θα τους κόβουν απόδειξη και θα εισπράττουν το ποσό που αναλογεί στις εξετάσεις που έγιναν στους ασθενείς.

Σχετική απόφαση έλαβε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, τονίζοντας ότι η υπομονή των γιατρών εξαντλήθηκε. Η Ένωση ανακοίνωσε πως οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι ήδη παραμένουν απλήρωτοι επί ένα χρόνο από το Δημόσιο και περίπου δύο χρόνια από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή που έχουν ήδη εκδώσει αποδείξεις, επί των οποίων θα φορολογηθούν την επόμενη χρονιά.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση σημείωσε πως οι ασθενείς θεωρούν ότι οι γιατροί αμείβονται μέσω των παραπεμπτικών των ταμείων, όταν η γενική ούρων κοστολογείται στο 1,76 ευρώ, η γενική αίματος στα 2,88 ευρώ, στην εξέταση σακχάρου 2,26 ευρώ, στην ακτινογραφία άκρας χειρός 1,76 ευρώ, στην ακτινογραφία θώρακος 4,05 ευρώ κ.λπ.

Με την έναρξη της κινητοποίησης, η Ένωση θα ενημερώσει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με επιστολή της.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που είναι καθηλωμένες από το 1991.