Ένα δισ. νέοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους λόγω ακουστικών

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους. Αιτία είναι η συχνή χρήση ακουστικών και η ακρόαση πολύ δυνατής μουσικής ή η παρακολούθησης συναυλιών με τη μουσική στη διαπασών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health». Η έρευνα καλεί τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να δώσουν επειγόντως προτεραιότητα σε νέες πολιτικές «ασφαλούς ακρόασης».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες έρευνες, 33 στον αριθμό, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.

Η μελέτη, δηλαδή συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του συνόλου των ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών, είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, αφορούν αντίστοιχα το 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλειας ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.