Ενα κρούσμα γρίπης κάθε 3,5 ώρες

Ενα κρούσμα γρίπης κάθε τρεισήμισι ώρες επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα. Ο ιός δείχνει να κυκλοφορεί στην κοινότητα, προσβάλλοντας όλο και περισσότερους Ελληνες οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει από άλλη χώρα. Τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν 12 κρούσματα «χωρίς επιδημιολογική σύνδεση».

Ο αριθμός των νοσούντων έφτασε χθες το βράδυ τους 147, από τους οποίους οι 54 έχουν ιαθεί πλήρως. Μόνο το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώθηκαν 13.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τέσσερα ακόμη μέλη του γκρουπ των Αμερικανών φοιτητών. Από τα μέλη του γκρουπ, 15 βρέθηκαν να είναι θετικοί στον ιό. Οι 12 νοσηλεύονται απύρετοι στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Ελληνα ξεναγό τους, ο οποίος έχει, επίσης, νοσήσει.

 

 

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Γάκης ανέφερε χθες ότι η πορεία της υγείας τους είναι καλή, όπως και των υπόλοιπων 19 φοιτητών και καθηγητών της αποστολής, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο.

Καταγγελίες
Εντονες, όμως, είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, σχετικά με τον τρόπο που εισήχθησαν και νοσηλεύονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι ασθενείς περιφέρονταν επί ώρες στους διαδρόμους, επισκέπτονταν φίλους τους σε διάφορους θαλάμους της παθολογικής κλινικής και έρχονταν σε επαφή με άλλους ασθενείς.

Τα τέσσερα κρεβάτια αρνητικής πίεσης και οι έξι θάλαμοι απομόνωσης δεν επαρκούσαν κι έτσι εκκενώθηκε θάλαμος της παθολογικής κλινικής, όπου οι φοιτητές κινούνταν με χαρακτηριστική άνεση. Το μόνο μέτρο που πάρθηκε -τονίζουν- στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν όσοι κρίθηκαν ασυμπτωματικοί, ήταν… να μη διαρρεύσει τίποτε στους υπόλοιπους ενοίκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν 13 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο Ελληνες, 24 και 33 ετών, οι οποίοι νόσησαν έπειτα από επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Εκτός των τεσσάρων Αμερικανών αναφέρθηκαν δύο άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα 14χρονο αγόρι ελληνικής καταγωγής που ήρθε από την ίδια χώρα, μία 23χρονη Ελληνίδα που επέστρεψε από τη Γερμανία, ένα κορίτσι 4,5 ετών ελληνικής καταγωγής που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, μία 18χρονη Βρετανίδα τουρίστρια και ένας 23χρονος Βρετανός, ο οποίος ήρθε σε επαφή με